VERA I VEROVANJE VESTI

Papa Franja uveo četvrti kriterijum za sveca

Papa Franjo uneo je jednu od najznačajnijih promena poslednjih stoleća u proceduri proglašenja svecima Katoličke crkve dodavši novu kategoriju za ljude koji su dali svoje živote kako bi spasili druge.

Do sada je procedura koja vodi do „svetosti“, poznata kao „kauza“, bila ograničena na tri kategorije. Postupak počinje nakon smrti osobe.

Prva je mučeništvo, odnosi se na slučaj kada je osoba ubijena iz mržnje prema hrišćanstvu. Druga je ako je osoba živela izuzetan hrišćanski život. Treća, manje korišćena odnosi se na ljude koji su uživali reputaciju svetosti mnogo godina nakon smrti.

Vatikan je objavio da je Papa doneo odluku kojom se dodaje i četvrta kategorija. On će se odnositi na ljude koji su vodili dobar hrišćanski život i učinili nešto kako bi spasili druge znajući da će to voditi do sigurne, ili brze smrti.

Jedan od primera bi bio Maksimilijan Kolbe, poljski sveštenik u nacističkom logoru smrti Aušvicu tokom Drugog svetskog rata.

Kolbe se ponudio da zauzme mesto drugog zatvorenika, osuđenog na smrt glađu u grupnom kažnjavanju zbog bega. Nacisti su Kolbea ubili smrtonosnom injekcijom fenola.

Kolbeova kauza počela je 1955. po ranijim pravilima, a svecem je proglašen 1982. godine.

Kandidatima za svetost čije bi kauze u budućnosti počele po novoj kategoriji davanja života za druge još uvek će se morati moći pripisati dva čuda po njihovom zagovoru.

Katolička crkva posthumno proglašava blaženim, a potom svecima, ljude koje se smatralo tako svetima za njihova života da se sada veruje da su s Bogom i mogu se kod njega zauzeti za ostvarenje čuda.

Čuda su obično medicinski neobjašnjiva izlečenja ljudi.

Foto: Printscreen/ nezavisne.com, Izvor: N1/ Hina

Ostavite komentar