POLITIKA VERA I VEROVANJE

Patrijarh Irinej i predsednik Vučić o Kosovu

Patrijarh Irinej i Vučić o Kosovu

Vučić: Rekao sam patrijarhu sve što mislim

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se danas pre podne sa patrijarhom Irinejom u Patrijaršiji.

„Rekao sam patrijarhu, otvoreno, sve što mislim, i o Kosovu i Metohiji, i drugim pitanjima, i ja sam od njega čuo sve što on misli i što misli SPC, rekao je predsednik Aleksandar Vučić novinarima posle sastanka sa patrijarhom Irinejom.

„Zadovoljan sam što me je saslušao“, rekao je predsednik i precizirao da su razgovarali o položaju Srba na Kosovu i Metohiji, o polo?aju srpskog naroda u BiH, Hrvatskoj, Crnoj Gori…

Predsednik je pre toga predsedavao sednicom Saveta za nacionalnu bezbednost.

Savet je, kako je preneto novinarima posle sednice, bio primoran da razgovara danas o bezbednosti Srba na KiM, uumesto o nesprovođenju Briselskog sporazuma, iako je 1930. dan kako, na primer, Priština nije ispunila dogovor o Zajednici srpskih opština.

To je posledica činjenice, prema onome što je rečeno posle Saveta, da su pojedini političari, kao i crkveni velikodostojnici, dezinformacijama o navodnom planiranom scenariju i namernom izazivanju incidenata stvorili atmosferu nebezbednosti za Srbe na KiM, ali i oslabili poziciju Srbije.

Službe bezbednosti dobile zadatke!

Do novih tenzija na relaciji Beograd – Priština došlo je uoči isticanja roka koji je Evropska unija (EU) dala Prištini da na osnovu Briselskog sporazuma izradi nacrt Statuta Zajednice srpskih opština (ZSO).

U prištinskim medijima pojavljivale su se informacije da će Srbi sa severa Kosova na današnji dan proglasiti autonomiju, dok su beogradski mediji pisali da će Albanci pokušati da zauzmu Hidroelektranu „Gazivode“.

Predsednik Vučić juče je u otvorenom pismu pozvao građane Kosova da ne nasedaju na provokacije i da na eventualne izazove reaguju mirno, civilizovano i dostojanstveno, a da će Srbija političkim metodama obezbediti njihovu sigurnost i budućnost na Kosovu.

Poručio je građanima Kosova da je mir najveći interes Srbije, koja je spremna da izvrši svoju obavezu prema njima i zaštiti njihove živote i mir, ako to bude neophodno.

Evropska unija zatražila je da se izbegnu napetosti na Kosovu koje bi mogle ugroziti normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Izvor:Mondo/Agencije  Foto:Printscreen

Ostavite komentar