VERA I VEROVANJE

Patrijarh Irinej: SPC ne može da zamisli Srbiju bez Kosova i Metohije

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej izjavio je da Srpska pravoslavna crkva (SPC) ne može da zamisli Srbiju bez Kosova i Metohije i poručio da Srbi nikada ne mogu da kažu da ga poklanjaju jer se ono što se pokloni gubi zauvek.

Foto: Screenshot/ Youtube

„Kosovo može da bude oteto i okupirano, kao što jeste danas, ali Srbi nikada ne mogu da kažu da ga poklanjaju jer se ono što se pokloni gubi zauvek. Mi ne možemo da zamislimo Srbiju bez Kosmeta. U novije doba smo nazvali taj deo Kosovo i Metohija, ali to je Stara Srbija, koja je rodila ovaj drugi deo Srbije“, rekao je patrijarh Irinej u božićnom intervjuu za Televiziju „Hram“.

Patrijarh srpski naveo je da se SPC nada da ovako misli i državni vrh, te da vidi da se čine veliki napori da se Kosovo i Metohija sačuva u okviru Srbije.

NJegova svetost patrijarh srpski Irinej naglasio je da je Kosovo i Metohija srpska istorija, kultura i duhovnost, da je Prizren bio prestonica srpskog naroda, a Pećka patrijaršija rezidencija srpskih arhiepiskopa i patrijarha.

„Zar možemo da dozvolimo da Pećka patrijaršija bude u nekoj drugoj državi? To jedan narod koji je svestan sebe, svoje istorije i kulture ne može sebi da dozvoli. Zar Dečani, Bogorodica LJeviška, Gračanica i druge svetinje da budu svojina nekog naroda koji ih je do juče rušio i palio?“, pita patrijarh Irinej.

Govoreći o Srbiji između Istoka i Zapada, patrijarh srpski je poručio da je Srbija deo Evrope, ali i deo slovenskog sveta.

„Crkva i narod žele mir sa svima, i taj kontakt sa svetom i Rusijom neki vide kao sedenje na dve stolice. Ne, mi sedimo na svojoj stolici i sa te stolice znamo ko su nam prijatelji“, kaže patrijarh Irinej.

Komentarišući položaj Srpske pravoslavne crkve u regionu, NJegova svetost patrijarh srpski Irinej rekao je da je stvarnost srpskog naroda veoma teška, ali da ga raduje jedinstvo episkopa.

Patrijarh Irinej naveo je da „ima problema sa Makedonijom“ i ocenio kao nezrelo to što je kanonski nepriznata Makedonska pravoslavna crkva zatražila da im majka crkva bude Bugarska pravoslavna crkva.

Govoreći o predstojećem obeležavanju 800 godina samostalnosti Srpske pravoslavne crkve, patrijarh srpski istakao je da je dobijanje autokefalnosti veliki događaj od istorijskog značaja.

„Proslava koja se priprema 2019. godine treba da iznese istorijsku ulogu koju je Crkva imala i ima i danas, da osvetli istorijske momente i Crkvu predstavi kao deo naroda bez koga bi čovek i čovečanstvo izgubili onaj lik koji imaju i treba da imaju“, naglasio je patrijarh Irinej.

NJegova svetost patrijarh srpski Irinej najavio je da će Hram Svetog Save biti jedna od glavnih tačaka u svečanostima povodom osam vekova autokefalnosti, te da će, kada bude završeno njegovo oslikavanje, u čemu je pomoć obećao ruski predsednik Vladimir Putin, biti reč o najvećem prostoru pod mozaikom u svetu.

Patrijarh srpski kaže da još nije vreme da poglavar Rimokatoličke crkve poseti Srbiju.

„Što se tiče želje rimskog episkopa da poseti Srbiju, to su dobre želje i mi ih pozdravljamo. To bi bilo dobro našem narodu, s obzirom na odnose sa našim najbližim susedima Hrvatima, koji su zasnovani na velikim istorijskim nepravdama i zločinima. Međutim, baš zbog tih odnosa, koji su još uvek sveži i bliski, smatramo da još tome nije prilika“, dodao je patrijarh Irinej.

NJegova svetost patrijarh srpski Irinej rekao je da je krajnje vrijeme da Rimokatolička crkva, koja je u velikoj meri doprinela „bivšim odnosima“, podigne glas u interesu istine, pravde i zajedničke vere.

„Crkva u Hrvatskoj ćuti. I danas se dešava mnogo nemilih događaja, a crkva ćuti, što nije dobro. Narod kaže – ćutanje je znak odobravanja. Postoji želja za stvarnim jedinstvom rimokatoličke i pravoslavne crkve, ali pravoslavna crkva očekuje da želja za jedinstvom bude iskrena“, naveo je Irinej.

Patrijarh srpski Irinej, svima koji će proslaviti događaj Hristovog rođenja, čestitao je predstojeći Božić.

„Svima želim blagoslov Božiji i onu radost koju su imali pastiri vitlejemski i anđeli koji su proslavili rođenje Gospoda, da se ta radost useli pre svega u naša srca, naše domove, društvo, škole i svugde gde ljudi žive. Sve pozdravljam sa radosnim pozdravom – Hristos se rodi!“, poručio je patrijarh Irinej.

Izvor. Blic/ Srna

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar