VERA I VEROVANJE

Počeo je Ramazan, mesec posta – najvažniji period za muslimane

Za islamske vernike danas je počeo Ramazan – mesec posta, koji će trajati do 14. juna. Vernici će se tokom tridesetodnevnog ramazanskog posta uzdržavati od jela, pića, loših dela i misli od zore (sufura) do mraka – iftara.

Džamija u Moskvi, Foto: Pixabay

Po završetku posta, slavi se Ramazanski Bajram, jedan od dva najznačajnija islamska praznika.

Ramazanski bajram predstavlja prva tri dana meseca ševal. Ramazan je jedan od posebnih meseci u islamu. Jedna od pet osnovnih dužnosti svakog muslimana je i post koje se provodi u ovom mesecu. Tokom trideset dana ramazana muslimani moraju da se uzdržavaju od hrane, pića i polnog kontakta, i to od zore pa do zalaska sunca. Po isteku ovog meseca sledi mesec ševal. Prva tri dana tog meseca je jedan od dva praznika u Islamu, Ramazanski bajram (1., 2. i 3. dan u mesecu). Njime se obeležava kraj posta.

Muslimani u Srbiji obično čestitaju Ramazanski bajram rečima: Bajram-šerif mubarek olsun!

Reis-I-ulem Islamske zajednice Srbije Sead Nasufović poručio je da je Ramazan odabran i blagoslovljen mesec zato što je u njemu otpočela objava Kurana i zato što je u njemu propisan post.

Kako je istakao, Ramazan je vreme u kojem se najsnažnije očituje lična pobožnost svakog čoveka za koju Svevišnji kaže da se ne može meriti ni sa jednom ovosvetskom vrednosti.

– Pravi uspeh postigao je onaj postač kojega Ramazan nauči samopoštovanju duše u njenoj želji da nadjača telesne strasti. Potpuni uspeh postigao je postač kojega Ramazan nauči samopouzdanju ljudske ličnosti u njenoj želji da živi u moralu – naveo je Nasufović u svojoj poruci.

Istakao je da samo u iskrenoj pobožnosti svakog vernika vidi srećnu sadašnjost i sigurnu budućnost za naše narode i našu domovinu.

– U nadi da će Ramazan doneti zdravlje duši i telu, Alahovu milost i oprost, od srca svim pripadnicima islama u domovini i dijaspori želim srećne i berićetne mubarek dane Ramazana – poručio je Nasufović.

Kako je rekao prva molitva pred početak posta održana je u utorak uveče u 20 sati u Bajrakli džamiji.

PROSLAVA RAMAZANSKOG BAJRAMA

Svi muslimani za vreme bajrama moraju biti lepo odeveni i mirišljavi. Obično se oblači odeća bele boje.

Kada svane jutro, vernici muškog pola odlaze na sabah namaz.

Takođe, kuća treba da je čista, a muškarci obilaze svoju porodicu i groblja, dok žene ostaju kod kuća.

Najčešće poslastice koje se prave su baklava i halva.

SVE ZABLUDE O ISLAMU

Postoji mnoštvo krupnih zabluda koje se tiču vere koju je pre nekih hiljadu i po godina ustanovio prorok Muhamed, a koje sprečavaju ljude da sagledaju pravu prirodu ove religije i da joj pruže ruku pomirenja.

Čini se da je zapadnom svetu neophodno da uvek ima nekog neprijatelja prema kome mora da se određuje i determiniše. Donedavno, bio je to „komunistički“ Sovjetski Savez, a vakuum nakon njegovog rušenja vrlo su brzo popunili muslimani, zahvaljujući svojim najekstremnijim elementima.

Izvor: iKragujevac

Ostavite komentar