VERA I VEROVANJE VESTI

Proslava Ramazanskog Bajrama

Muslimani od danas slave Ramazanski Bajram, jedan od dva najznačajnija islamska praznika. Obeležava kraj jednomesečnog posta, i početak dana veselja – dane Bajrama. Centralna Bajramska svečanost Mešihata Islamske zajednice u Srbiji održana je u novopzaraskoj Altun Alem džamiji, a molitvu je predvodio muftija Mevlud Dudić.

Foto: Pixabay

Bajramski namaz održan je u Bajrakli džamije u Beogradu. Tradicionalno, posle molitve organizovane su bajramske sofre, u Beogradu u Gospodar Jevremovoj i u Novom Sadu na Pešačkoj zoni.

U jednom od hadisa, Pouka, prorok Muhamed o bajramu kaže: „Došao sam u Medinu a njeni stanovnici su imali dva dana u godini, u kojima bi se u džahilijetu, odnosno neznanju, zabavljali i veselili. A uzvišeni Alah dž.š. Vam je ta dva dana zamenio sa dva bolja od njih. Ramazanski i Kurban Bajram“.

Mevlud Dudić, muftija kaže da je vrlo bitno shvatiti, da ove dane ne treba dočekati u posebnoj vrsti jela i pića, već dane Bajrama shvatiti kao posebnu počast nastavka onoga što se činilo u mesecu Ramazanu.

Muslimani se postom trude da očiste sve tri dimenzije sebe. Telo, razum i dušu.

„Duša je izravno dar od Boga svakom čoveku. I, duša se jedino može napojiti odnosno zadovoljiti sa hranom koja dolazi od Stvoritelja od Boga“, rekao je Dudić.

Nakon jutarnje molitve, vernici obilaze groblje, time ukazujući poštovanje precima. Nakon toga obilaze rođake, prijatelje i komšije. Žene pripremaju bogate trpeze. Bajram će trajati tri dana tokom kojih institucije i organizacije neće raditi.

Izvor: RTS

Ostavite komentar