VERA I VEROVANJE VESTI

Stepinac nije zločinac – Utvrdile komisije Srpske patrijaršije i Hrvatske biskupske konferencije

SVE crkve tokom Drugog svetskog rata i posle njega, na prostoru NDH, među njima i Rimokatolička i Srpska pravoslavna crkva, bile su izložene okrutnim progonima i imale su svoje mučenike i ispovednike vere.

Ovaj stav iz zajedničkog saopštenja mešovite komisije Srpske patrijaršije i Hrvatske biskupske konferencije sa poslednje sesije dijaloga o ratnoj ulozi nadbiskupa Alojzija Stepinca, mnogima je poslužio kao pokazatelj da srpska strana nije dokazala umešanost kontroverznog nadbiskupa u genocid nad srpskim narodom u NDH.

Zbog nekoliko spornih stavova iz saopštenja, njegovog opšteg tona i upotrebljenih formulacija u crkvenim i naučnim krugovima, spekuliše se da srpske vladike i istoričari nisu izneli dovoljno jake argumente o Stepinčevoj ulozi u progonu, prisilnom prevođenju u katoličku veru i ignorisanju masovnih ubistava Srba u logorima smrti NDH.

U usaglašenom saopštenju, kojim je okončan jednogodišnji dijalog dveju crkava o ulozi kontroverznog hrvatskog nadbiskupa, sugeriše se da je „Stepinac mučenik i ispovedalac vere Rimokatoličke crkve“. Oba tima mešovite komisije smatraju, između ostalog, i da je njihov rad bio prilika da se osvetle „život i služba jednog uglednog katoličkog pastira u posebno teškom istorijskom periodu“. O njegovoj odgovornosti i mogućoj umešanosti u zločine – nema ni slova.

U vrhu SPC zasad nemaju zvanični komentar ovih teza.

– Vladike koje čine srpski deo ovog tela još nisu doputovale iz Rima, a patrijarh je na službenom putu u Americi. Tek kada se oni vrate biće moguć razgovor o učinku razgovora sa katolicima i iznetim stavovima – rečeno je „Novostima“ u sedištu SPC.

U crkvenim krugovima nezvanično, ipak, priznaju da je objavljeno saopštenje neobično snishodljivo prema rimokatoličkom kleru, što drastično odstupa od uobičajenog sagledavanja rata, NDH i masovnih zločina nad Srbima, pišu Novosti

CELU VEST PROČITAJTE OVDE

Izvor: Novosti

 

One Reply to “Stepinac nije zločinac – Utvrdile komisije Srpske patrijaršije i Hrvatske biskupske konferencije

  1. Prodane vladike da ga proglase i za Srpskog sveca,iako su katolicki svestenici ucestvovali u ubistvima klanju i progonu Srba, sto je Stepinac vrlo dobro znao.

Ostavite komentar