HRONIKA VESTI

Advokati obustavljaju rad, oglasio se Vučić

Advokati obustavljaju rad, oglasio se Vučić

 

Vučić: Bezbednosna situacija stabilna, imamo tragove u slučaju ubistva advokata

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je bezbednosna situacija u Srbiji stabilna i „mnogo bolja nego 2001. ili 2010. godine“, ali je i izrazio zabrinutost zbog, kako je rekao, rata dva kriminalna klana oko tržišta narkotika.

Advokat Ognjanović

Komentarišući ubistvo advokata Dragoslava Ognjanovića u Beogradu, Vučić je rekao da policija ima tragova o tom zločinu.

„Razgovarao sam s ministrom unutrašnjih poslova, imamo više tragova nego u slučaju ubistva kuma gospodina Bojovića. Ne mogu da kažem da je ubistvo rešeno, ali ima nekakvih tragova“, kazao je Vučić novinarima na poligonu Nikinci, gde je prisustvovao vežbi gađanja iz novog streljačkog naoružanja u sastavu Vojske Srbije.

On je ocenio da će država morati „još žešćim i ozbiljnijim akcijama da pokaže ubicama da Beograd i Srbija ne mogu biti poligon na njihovo delovanje“.

„Rat dva klana oko tržišta narkotika postaje nešto sa čim država mora ozbiljnije da se obračuna. Moraćemo da pokažemo ubicama da idu tamo odakle su došli“, rekao je Vučić.

Poznati beogradski advokat Dragoslav Miša Ognjanović, ubijen je 28 jula u pucnjavi na Novom Beogradu,dok je njegov sin ranjen u ruku.

Ognjanović je bio u pravnom timu Luke Bojovića, jedan od branilaca Slobodana Miloševića pred Haškim tribunalom, a bio je i branilac Đorđa Prelića, pravosnažno osuđenog u slučaju ubistva Brisa Tatona.

Zbog ubistva advokata Dragoslava Ognjanovića, advokatske komore Srbije i Beograda su najavile da će sutra, 30. jula, potpuno obustaviti rad na nedelju dana. Predsednik dela advokatske komore Beograda Vladimir Gajić zatražio je ostavku ministra policije Nebojše Stefanovića.

Advokati obustavljaju rad zbog ubistva Ognjanovića
Gajović: Advokatska komora Bograd tražiće ostavku Stefanovića

Zbog ubistva advokata Dragoslava Ognjanovića u Beogradu, advokatske komore Srbije i Beograda su najavile da će sutra, 30. jula, potpuno obustaviti rad na nedelju dana i da će dati novčanu nagradu onome ko tužilaštvu dostavi verodostojnu informaciju o počiniocima tog zločina.

„Ubistvo advokata Miše Ognjanovića na najdrastičniji način pokazuje u kakvim okolnostima advokati u Srbiji vrše svoju profesionalnu delatnost. Ovo ubistvo je samo poslednje u nizu brojnih napada na advokate od kojih je veliki broj do danas ostao nerasvetljen“, saopštile su Advokatske komore.

Kako su objasnili, cilj njihove obustave rada je slanje jasne poruke jedinstva profesije i čvrste rešenosti da se advokatura neće miriti s takvim slučajevima.

Advokati traže od tužilaštva i policije da smesta angažuju sve kapacitete da bi se rasvetlilo to ubistvo.

Advokati najavili protest

Oni su najavili i da će zatražiti hitne sastanke s ministrima unutrašnjih poslova i pravde, Nebojšom Stefanovićem i Nelom Kuburović, da bi se „sagledale sve preduzete aktivnosti i formirao poseban istražni tim“.

„Tim bi činili predstavnici tužilaštva, policije i advokature u cilju brzog nalaženja počinilaca čime bi se poslala jasna poruka svakome ko misli da može ubiti advokata i proći nekažnjeno“, objasnili su u saopštenju.

Advokat Vladimir Gajić istakao je da će Advokatska komora Beograda zatražiti ostavku ministra policije Nebojše Stefanovića.

Mediji prenose da je Gajović podsetio da je ubistvo advokata Miše Ognjanovića već treće u nizu u poslednje dve godine kao i da će AKB insistirati da se prihvati stari predlog advokature da napad na advokata bude tretiran kao napad na službeno lice.

On je ocenio i da posebno zabrinjava činjenica da je broj profesionalnih likvidacija u Srbiji toliko veliki da građani moraju biti zabrinuti za svoju bezbednost.

Vladimir Gajic na tviteru je objavio:

Objava advokata Vladimira Gajića
Oglasilo se i Ministarstvo pravde

Ministarstvo pravde najoštrije je osudilo ubistvo advokata Dragoslava Ognjanovića, kao i ranjavanje njegovog sina. Iz ministarstva su apelovali na nadležne državne organe da preduzmu sve neophodne mere iz svoje nadležnosti kako bi se u najkraćem roku utvrdili motivi, kao i počinioci ovog tragičnog događaja.

Ministarstvo pravde u saopštenju podseća da je uloga koju advokatura ima u pravosuđu veoma važna, a posebno u izgradnji i očuvanju vladavine prava i da se svi napadi na advokate moraju tretirati sa posebnom pažnjom.

Izvor: Insajder Foto: Printscreen

Ostavite komentar