AKPA: Mediji tendenciozno izveštavaju o promeni Ustava
VESTI

Alumni klub dostavio dokaze parlamentu o nezakonitom izboru tužilaca

Beograd, 08. mart 2018. Alumni klub Pravosudne akademije (AKPA) dostavio je danas dokaze predsedniku Narodne skupštine iz kojih jasno proizlazi da je najveći izbor zamenika tužilaca o kome parlament trenutno raspravlja na tekućoj sednici protivustavan i protivzakonit.

Sporan je deo izbornog postupka pred Državnim većem tužilaca (DVT), koje je ovlašćeni predlagač kandidata za tužioce. DVT je dostavio sporan Predlog Narodnoj skupštini, ali nije usvojio zapisnik sa sednice od 14. decembra 2017. godine na kojoj se odlučivalo o predlogu kandidata. Pitanje je da li će uopšte zapisnik i biti usvojen, s obzirom da do njegovog usvajanja nije došlo ni na narednim sednicama DVT-a.

AKPA je pokušao da do zapisnika dođe i posredstvom Poverenika za informacije od javnog značaja, koji je naložio hitno objavljivanje zapisnika, ali je DVT to odbio da učini, što otvara sumnju javnosti u legitimitet izbora i same procedure, posebno zbog toga što je sa sednice bila isključena javnost, a pojedini mediji su bili u posedu spiska predloženih kandidata još pre same sednice. Kako ove važne izbore u javnotužilačkoj organizaciji prate kontraverze i kontradiktorni navodi samog DVT-a o postojanju, odnosno nepostojanju “pripremne sednice” na kojoj se o kandidatima raspravljalo, bilo bi celishodno ceo postupak ponoviti uz prisustvo javnosti, čime bi i sami predloženi kandidati bili lišeni sumnje u regularnost izbora – navode u AKPA.

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar