Srbiji ruski gas najjeftinije, Mađari nam naplate prolaz mnogo više nego drugim zemljama
VESTI

Bajatović nema para za nabavku gasa! Zadužuje Srbijagas kreditom od 30 miliona evra

Srbijagas nema para za nabavku gasa za predstojeću zimsku sezonu i zbog toga će se kratkoročnim kreditom zadužiti 30 miliona evra, a kao garancija da će novac biti vraćen banci, firma će dati menice, piše Blic.
Foto: Printscreen/ arhiva ALO

Kako ne bi došlo do problema u snabdevanju ovim energentom tokom zime, rukovodstvo kompanije odlučilo se za kratkoročni kredit, koji treba da vrati narednih godinu dana, što je jedini način da se ne poremeti dinamika isporuke gasa, odnosno da rezervoari u Banatskom dvoru budu puni za predstojeću zimsku sezonu, navodi izvor Blica.

Pozajmica mora da se obezbedi do sredine oktobra, kada je rok da se novac za gas uplati Gaspromu na račun. U suprotnom, i privreda i domaćinstva mogli bi da ostanu bez glavnog energenta.

Tako će već postojeći dug Srbijagasa od blizu milijardu evra biti uvećan.

Izvor Blica navodi da krivica za takvo stanje nije samo u kompaniji već i u vlasti koja nameće Srbijagasu da posluje na svoju štetu.

„Tako je odlukama vlade nametnuto da kompanija potraživanja za isporučeni gas konvertuje u kapital firme koja je dužnik. Po tom osnovu manjak u kasi Srbijagasa, od 2008. do 2016. godine, bio je blizu 400 miliona evra. To je trajno izgubljen novac koji je kompanija morala da nadoknadi kreditima“, prenosi list.

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović potvrdio je za Blic da je raspisan tender za krediti od 30 miliona evra.

On je kazao da je novac potreban za likvidnost, odnosno plaćanje gasa koji se puni u podzemnom skladištu Banatski dvor tokom leta, a kredit će se vraćati zimi, kada se taj gas proda.

„Srbijagas od 2012. godine nije pravio nova zaduživanja za kupovinu gasa i trenutno Gaspromu ne dugujemo ništa, jer se sav gas plaća u valuti“, rekao je Bajatović.

Izvor: Beta, BIZlife

[frontpage_news widget=“9692″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar