VESTI

EKOLOŠKI POKRET VRBASA: STRUČNOST SUDIJA ISPRED POLITIČKIH PRITISAKA!

Drugi okrugli sto o izmenama Ustava u delu koji se odnosi na pravosuđe

Juče smo u Palati Srbija prisustvovali još jednom Okruglom stolu na temu pripreme izmene Ustava u oblasti pravosuđa. Uz još ozbiljniji sastav stranih delegacija i domaćih učesnika, te žustre debate, naročito predstavnika strukovnih udruženja, razgovaralo se na temu stručnosti sudija i pravosudnoj akademiji. Organizator skupa bilo je, kao i do sada, Ministarstvo pravde, a podršku je pružila i Misija OEBS u Srbiji.

Većina diskutanata ocenila je izmicanje fokusa diskusije sa depolitizacije pravosuđa na stručnost sudija i tužilaca, kao „manipulatini trik“ organizatora!

Ministarstvo pravde, tj. g. Čedomir Backović, pomoćnik ministra zadužen za evropske integracije, u tom smislu, pravdao potrebu uzdizanja važnosti pravosudne akademije do krovnog dokumenta, Ustava, kako bi početno a potom i kontinuirano obrazovanje kandidata za nosioce pravosudnih funkcija, dobilo čvršće institucionalno uporište.

Pravosudna akademija postoji već 7 godina, te su se mnogi učesnici zapitali, ne sporeći njenu važnost za usavršavanje budućih sudija, zbog čega se integritet sudija predpostavlja njihovom stučnošću, kada je evidentno postojanje političkog uticaja i uticaja nosioca ekonomske moći na njihov rad!? Ako kvalitet i pravičnost donesenih rešenja umnogome zavisi od spoljnih uticaja, tada će njihova stučnost, kolika god da je visoka, biti zamračena i potisnuta u drugi plan!

Još pre 10 godina Venecijanska komisija, koja je „ultimativni sudija i autoritet“ za ocenu svih predloga ustavnih promena, potvrdila je i upozorila tadašnju Vladu Srbije na postojanje elemenata političkog uticaja na pravosuđe u Ustavu! „Razgovarajmo o stučnosti kada sudije i tužioci budu „slobodni ljudi“…, istakao je predsednik Advokatske komore Beograda Vladimir Gajić.

Našu saglasnost većinskom mišljenju učesnika, nalazimo i u našoj oblasti, tj. u nesavršenosti ekoloških propisa, po kojima se sudije i tužioci moraju rukovoditi! U mnogim ekološkim zakonima postoje preklapanja, neusaglašenosti sa krovnim propisima, sa različitim tumačenjem istih stvari! Nismo čuli da postoji posebno upustvo za sudije po kojim prioritetima da se rukovode u ovakvim slučajevima!

Zbog pritiska i dodvoravanja Evropskoj komisiji, često su zakoni donošeni po ubrzanoj proceduri, bez kvalitetne javne rasprave, a po principu kopi-pejst evropskih propisa!

Pri tome, nikome nije padala na pamet potreba da se zakoni donose u paketu sa podzakonskim aktima, pravilnicima, uputstvima… Kako će se zakoni sprovoditi na terenu, i imamo li iste tehničke, kadrovske, finansijske… kapacitete kao zemlje od kojih smo ih prisvojili!? Imamo li tradiciju i razvijenu građansku svest poput Danske, Nemačke, Slovenije, Češke…?

Još uvek kumuliramo greške i vrtimo se oko svoga repa!

Međutim, utisak nam je da nas neko jači snažno gura napred u promene, polako drobeći čauru političke inertnosti. Ovo nas navodi i dalje da odvajamo energiju za doprinos dostizanja vladavine prava u Srbiji!

Ova aktivnost deo je kampanje podizanja vidljivosti civilnog sektora u Srbiji, koja je omogućena realizacijom Projekta „Osnaživanje odgovornosti i obaveza za bolju životnu sredinu“, koji se realizuje uz podršku programa CSOnnect, koji sprovodi Regionalni centar za životnu sredinu (REC). Program finansira Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA).

Izvor: EKOLOŠKI POKRET VRBASA

[frontpage_news widget="9692" name="Prethodni članci"]

Ostavite komentar