VESTI

Građani „oterali“ sudske izvršitelje

Vojska Srbije nije uspela da uđe u posed teniskih terena u Požarevcu

Foto: M. Veljković, Printscreen/ Danas

* Dosad je prikupljeno oko 1.000 potpisa podrške * Klub će od Vojske tražiti naknadu uloženih sredstava, od 150 do 200.000 evra  

Približno 200 Požarevljana, mahom članova i simpatizera Teniskog kluba „Požarevac“ u utorak nisu dozvolili sudskim izvršiteljima i predstavnicima Ministarstva odbrane da uđu u posed sportsko-rekreativnog kompleksa u Porečkoj ulici, iznad komande garnizona.

Piše: M. Veljković

-Sudski izvršitelji, na osnovu pravosnažne presude, trebali su da uđu u teniski kompleks i da taj posed prevedu u vlasništvo Ministarstva odbrane.

Međutim, građani su sprečili primopredaju i uz zvižduke i glasno negodovanje „oterali“ uniformisane predstavnike vojske, koji su čuvši pogrde koje su bile upućene njima i vojsci, otišli u pravcu komande grada, ne ulazeći u kompleks. Dan ranije u centru grada bilo je organizovano potpisivanje peticije da se spreči iseljenje teniskog kluba, a kako tvrde inicijatori, dosad je prikupljeno oko 1.000 potpisa građana.

Kada su došli sudski izvršitelji, koje je dočekala salva zvižduka i pokliča: „Šta ćete ovde. Idite sa vojskom na Kosovo i tamo se junačite. Što nam decu odvlačite sa terena i terate u narkomaniju“, dogodila se nesvakidašnja situacija. Među okupljenima u kompleksu se oglasila nepoznata žena koja je izvadila papir sa nekakvim rešenjem koje je kroz kapiju pružila izvršiteljima. Usledila je rasprava gde su okupljeni od nje tražili da izađe iz ograđenog prostora, a ona im odgovorila da „ima pravo da uđe u svoj posed“. Pod pritiskom okupljenih, ona je vidno negodujući napustila kompleks. Kada smo je upitali koga i šta predstavlja, ona je odbila da razgovara sa novinarima. Od sudskih izvršitelja, kojima je cela situacija oko izvršenja teško pala i kojima je bilo vidno neprijatno, saznali smo da je reč o pravnici iz Ministarstva odbrane.

Nakon sačinjavanja zapisnika, izvršitelji i predstavnici Ministarstva odbrane udaljili su se od kompleksa i uputili prema Komandi garnizona, rekavši da će na sledeće izvršenje, ako ga bude, na osnovu slova zakona, doći u pratnji policije. Inače, nije poznato šta će se nadalje dešavati u ovoj pravnoj stvari, u kojoj sporenja traju bezmalo 20 godina.

Prema izvršnoj presudi iz decembra 2016. naloženo je iseljenje Teniskog kluba „Požarevac“ sa dela katastarske parcele koja zauzima površinu od oko 1,4 hektara, a na kojoj se nalaze tereni i zelene površine.

– Već preko trideset godina u gradu Požarevcu postoji Teniski klub “Požarevac“ koji je od sredine osamdesetih godina korisnik zemljišta u neposrednoj blizini autobuske stanice veličine 1,40 hektara. Prilikom formiranja kluba dobijena je saglasnost tadašnjeg komandanta garnizona Požarevac za korišćenje pomenute parcele. Međutim, od 1995. godine pokrenut je spor od strane Vojne direkcije za imovinu da se teniski klub iseli sa pomenute lokacije, a lokacija proda radi izgradnje stanova. Spor je vođen skoro dvadeset godina, ali je 2012. godine izgubljen, jer je sud zauzeo stanovište da komandant garnizona nije bio ovlašćeno lice da pokloni zemljište na trajno korišćenje. Grad Požarevac bio je uključen u spor preko gradskog pravobranilaštva. O svim ovim činjenicama obaveštavali smo gradske vlasti u prethodnom periodu kako bi konačno rešenje bilo sprovedeno u interesu grada , razvoja sporta i očuvanja sportskih terena i zelenih površina koji i inače nedostaju Požarevcu, podsetio je na istorijat spora između Teniskog kluba Požarevac i Vojske Srbije sekretar ovog kluba Zoran Jonjić.

Predsednik pomenutog teniskog kluba, Vladan Milovanović kaže da su tokom dve decenije korišćenja pomenutog prostora članovi kluba ulagali velike napore i uz pomoć pojedinih požarevačkih i kostolačkih preduzeća i ličnim radom, uspeli da od zapuštenog i  neupotrebljivog prostora naprave oazu zelenila i sporta kakvim se može ponositi veoma mali broj gradova u Srbiji.

– Klub će u dogovoru sa pravnicima uskoro podneti tužbu, kojom će od Vojske tražiti naknadu svih sredstava koja su u ovom periodu ulagana za izgradnju objekata i teniskih terena. Naše pretpostavke su da imovina kluba na pomenutom kompleksu vredi od 150 do 200.000 evra, kaže predsednik Teniskog kluba Požarevac i dodaje da su se nadali da će predstavnici Vojske, tj. Direkcije za imovinu imati sluha i sačekati da se dođe do dogovora.

– Saznali smo da je Ministarstvo odbrane raspisalo konkurse za prodaju prostora širom Srbije, koji im nisu potrebni. Među tim lokacijama je i naš gradski kompleks teniskih terena. Upoznati smo sa činjenicom da Grad ima pravo preče kupovine, ali nismo uspeli da saznamo koja je cena trenutna, jer je nema na sajtu. Bojimo se da bi vlasnik zemljišta u neposrednoj pogodbi za veoma mali iznos mogao da postane neko ko bi sasvim promenio namenu prostora. Zato građane Požarevca pozivamo da nas podrže u našem angažovanju da sve to ostane gradski prostor za dobrobit generacijama koje tek dolaze, rekao je Zoran Jonjić.

On misli da je najpravednije rešenje da se navedeni prostor vrati gradu koji ga je odlukom tadašnje SO Požarevac (koju nisu uspeli da nađu u arhivama) dao na korišćenje vojsci još davne 1955. godine, a odlukom od 1965. godine dozvolio knjiženje tadašnjem SSNO. Međutim, na tom prostoru nikada nije bilo vojnih objekata niti je bio korišćen drugačije osim kao gradski bazen, do ruiniranja tog prostora, što je stanje u kome su ga preuzeli predstavnici novoosnovanog teniskog kluba “Požarevac“ davne 1984. godine.

Značajna potraživanja od Vojske

Članovi kluba su odlučili da na sastanku Upravnog odbora i Skupštine kluba donesu odgovarajuće odluke kojima se svi objekti i tereni na pomenutom prostoru poklanjaju gradu Požarevcu, o čemu su obaveštene sve gradske vlasti poslednjih deset godina, uz uslov da se ne menja namena pomenutog prostora. Oni poručuju  da bi visina njihovih potraživanja prema Vojsci Srbije za sva uložena sredstva u prethodnom periodu mogla biti veoma značajna prilikom umanjivanja zahteva u slučaju eventualne pogodbe.

Podrška tenisera i roditelja

Najgrlatiji u protestima protiv sudskih izvršitelja bio je otac poznate srpske, a najpoznatije požarevačke teniserke, Barbare Bonić, koja se trenutno nalazi na 786. mestu WTA liste, i koja je imala najbolji rejking pre tri godina kada je bila među 350 najboljih teniserki na svetu. Podršku teniskim protestantima pružila je i Požarevljanka Jovana Jakšić, mlada nada srpskog tenisa kojoj proriču, na osnovu rezultata koje postiže u svojoj kategoriji, uspešnu tenisku karijeru u rangu naših teniskih legendi Ane Ivanović i Jelene Janković.

Izvor: Danas

 

loading...

Ostavite komentar