VESTI

Građani Srbije platiće 40 miliona dolara Grcima zbog RTB Bora

Presuda Međunarodnog arbitražnog suda protiv države

Sud je doneo odluku da je država Srbija od grčkog Mitilineosa praktično konfiskovala potraživanja prema RTB Boru, jer je više od 10 godina držala RTB Bor u restrukturiranju, zakonom zabranivši poveriocima da se naplate dok taj proces traje
RTB Bor, Foto: Printscreen/ NE

Srbija će morati da plati 40 miliona dolara grčkoj firmi Mitilineos (Mytilineos) zato što joj je onemogućila da naplati potraživanja koja je imala prema RTB Boru, presudio je Međunarodni arbitražni sud prošle nedelje.

Piše: M. Radenković

Mitilineos, koji je sarađivao sa RTB Bor još od 1990-ih godina, pokrenuo je spor protiv Srbije 2013. godine, navodeći da je procesom restrukturiranja u Rudarsko-topioničarskom basenu zaštitila ovo preduzeće od poverilaca i naplate zaostalih dugova. Odluka Međunarodnog arbitražnog suda je obavezujuća, a Srbija ima rok od 15 dana da isplati odštetu.

Kako za Danas objašnjava advokatica Tijana Kojović iz kancelarije BDK advokati, koja je bila deo tima koji je zastupao Mitilineos, RTB Bor je dug napravio prema Grcima krajem 1990-ih godina, a država Srbija je postupkom restrukturiranja, koji se protegao na preko deset godina, oduzela mogućnost Mitilineosu da naplati svoja potraživanja.

– Postojali su ugovori sa RTB Borom iz 1998. godine po kojima je Bor, između ostalog, bio dužan da preradi 4.000 tona koncentrata u katode i isporuči metal Mitilineosu, što nije učinio. Takođe, Bor je ostao dužan i oko 19 miliona dolara grčkoj kompaniji na ime zajma. Međutim, Mitilineos ta potraživanja nije mogao da naplati jer je RTB Bor od 2004. godine bio zaštićen moratorijumom. Suština ove odluke, koja je protiv Srbije a ne Bora, jeste u tome da je Srbija, time što je sukcesivno produžavala moratorijum po Zakonu o privatizaciji tako da je on na kraju trajao preko deset godina, indirektno izvršila eksproprijaciju potraživanja Mitilineosa, odnosno oduzela mogućnost kompaniji da naplati svoja potraživanja – kaže Kojović.

Sagovornica Danasa objašnjava da je Mitilineos prethodno pokrenuo postupak pred Arbitražnim sudom 2004. godine po istoj osnovi, a da je presudom iz 2006. utvrđeno da u tom trenutku restrukturiranje još uvek nije trajalo toliko dugo da bi se moglo smatrati da je povređeno pravo investitora da naplati svoje dugove.

– Presudom iz 2006. godine Sud je zapravo rekao da ako se Bor ne privatizuje u neko dogledno vreme, moratorijum može postati faktička eksproprijacija. I na osnovu toga je pokrenuta nova arbitraža 2013 – kaže Kojović, dodajući da ne postoji mogućnost žalbe na odluku Međunarodnog arbitražnog suda, kao i da je Srbija dužna da dosuđenih 40 miliona dolara isplati bez odlaganja.

U finansijskom izveštaju Mitilineosa za 2017. vidi se da je kompanija pred sudom potraživala skoro 100 miliona dolara, uključujući kamatu i troškove.

Bor duguje milijardu

Mitilineos nije jedina firma koja iz aranžmana sa RTB Borom preko suda naplaćuje svoja potraživanja. U periodu sankcija 90-ih, borski Kombinat imao je slične poslove i sa svetskim trgovcem metalima Markom Risom, zatim sa švajcarskom Trafigurom i Glenkorom, kao i obaveze prema nekoliko međunarodnih banaka. Njihove fakture tek će doći na naplatu od državne kase. Ukupno, od 2000. do 2007. dug državi i inostranim poveriocima kretao se od 400 do 430 miliona dolara. Cena bakra početkom milenijuma bila je na istorijskom minimumu, kretala se oko 1.700 dolara za tonu, čak je u jednom trenutku pala na 1.300, ali je tokom protekle decenije počela da raste, dostigla u pojedinim periodima i do 10.000 dolara za tonu. Istovremeno, uvećane su subvencije RTB-u, broj radnika je smanjen a dug kompanije neposredno pred uvođenje UPPR-a prošle godine – stigao je do milijardu dolara.

M. N. S. 

Savić: Srbija izgubila svaku arbitražu

Profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić kaže za Danas da je Srbija došla u ovu situaciju zato što se neodgovorno ponaša i zaboravlja svoje dugove. „Država Srbija je do sada izgubila sve međunarodne arbitraže, tu pre svega mislim na Galeniku, i odštetu od preko pola milijarde dolara“, kaže Savić

Izvor: Danas

[frontpage_news widget=“9692″ name=“Pročitajte još“]

Ostavite komentar