VESTI

Kad izborna kampanja, plate službenika i reprezentacija postanu ekologija – Ekološki pokret Vrbasa

Tematska sednica zelene poslaničke grupe u Novom Sadu

ZELENI DINAR IZGUBIO BOJU!

Danas smo učestvovali na Tematskoj sednici Zelene parlamentarne grupe „Predstavljanje cirkularne ekonomije u Srbiji – Prednosti tranzicije na novom ekonomskom modelu“, koja je održana u Novom Sadu u Skupštini APV. Učesnike skupa pozdravili su Ištvan Pastor, predsednik Skupštine APV i Andrea Oricio, Šef misije OEBS u Srbiji.

Ekipa Privredne komore Srbije na čelu sa Sinišom Mitrovićem i Ekipa Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Sektora za otpad na čelu sa Radmilom Šerović, podržane primerima dobre prakse iz Lafarža i Tehnološko-metaluškog fakulteta u Beogradu, upoznali su prisutne sa konceptom cirkularne ekonomije, prednostima koje proističu iz uvođenja čistog načina proizvodnje, održavanja i prometa proizvoda, merama podrške koje treba očekivati od države i međunarodnih institucija, kao i sa preduslovima za razvoj privrede i otvaranje novih radnih mesta. Takođe smo saznali zakonske novine iz oblasti upravljanja otpadom i obavezama koje proizilaze iz nove zakonske regulative.

Ovo je je bio još jedan skup na kojem smo čuli veliki broj kvalitetnih rešenja za problematiku životne sredine i nesumnjiv trud resornog ministarstva da napravi poštena i izvodljiva pravila za sve aktere u ovoj oblasti. Misija OEBS još jednom se potrudila da nas sakupi na jednom mestu, u želji da „još malo ozelenimo“! G. Pastor u uvodnom obraćanju iskreno je priznao da o ovoj tematici baš i ne zna previše, kao i, kako reče, većina njegovih kolega, ali mu to ipak nije bio dovoljan razlog da ostane na vrlo kvalitetnoj edukaciji eminentnih stučnjaka!

Naši utisci sa ovog, cenimo, kvalitetnog skupa, trebalo bi dodatno da budu obojeni optimizmom sveže ratifikovanog Pariskog klimatskog sporazuma!

Pa, zašto smo onda još uvek „kiseli“?!

Valjda zato što to ne bi bila prva međunarodna obaveza koja bi se prekršila, izbegla, iskarikirala… od Vlade RS. Nadamo se da neće baš tako brutalno kao Energetski sporazum sa Centralnom i jugoistočnom Evropom! Predugo je ekološki sektor služio za popunjavanje raznih budžetskih rupa da bi se odjednom rupe ostavile da zjape, onako ružne i ranjive!

Stoga se bojimo da će se pozitivan eho sa ovog događaja brzo izgubiti među zidovima skupštinskog zdanja, kao i sa stotina prethodnih ekoloških skupova na kojima smo učestvovali ili smo za njih samo čuli, i da će to samo biti uludo potrošeni resursi naših i evropskih poreskih obveznika. I zašto još!?

Naime, za realizaciju svih tih ideja, inicijativa, pravila, strategija, propisa… nesumnjivo su potrebna sredstva, koja će ih oživeti i time doneti boljitak ljudima i prirodi. Većina tih neophodnih desetina milijardi evra trebalo bi da dođe iz evropskih fondova, ali iz, sada već poprilično, istraumirane Evrope migrantskom krizom! Koliko je dakle, dugoročno ispravno pouzdati se u ta obećana sredstva?

Ali, hajde da se okrenemo unutrašnjim kapacitetima! Međutim, kojim? Zelenom dinaru?

Zeleni dinar (razne ekološke takse) je, na žalost „skroz izgubio boju“ još pre dve godine! „A bledio je godinama unazad“! Kako sad to, zapitaćete se?!

Po studioznom istraživanju Ekološkog centra Stanište iz Vršca, organizacije specijalizovane za ekološke finansijske tokove, zaključno sa 2015. godinom 6,5 milijardi dinara nenamenski su potrošile lokalne samouprave u Srbiji. A kako je trošen onaj veći deo zelenog dinara koji ostaje u Ministarstvu finansija (60%), ostavljamo da provere istraživački novinari!

Da se to dešava u poslovnom svetu, nazvalo bi se proneverom ili kriminalnom radnjom! Međutim, kako kazniti ~170 lokalnih samouprava (predsednike opština i šefove budžetskih službi) za to nedelo? I ko bi to uradio, pravosuđe!?

I kako onda ispeglati problem?

Eureka! Uzviknuo je neko u, predpostavljamo, Ministarstvu finansija – „Nenamensko legalizovati“.

Rečeno – učinjeno! Izmenama Zakona o Budžetskom sistemu RS („Sl. glasnik RS“, br. 54/2009, 73/2010, 101/2010, 101/2011, 93/2012, 62/2013, 63/2013 – ispr., 108/2013, 142/2014, 68/2015 – dr. zakon, 103/2015 i 99/2016), ekološke takse izgubila je namenski karakter! Sada se „zeleniši“ mogu sasvim legalno potrošiti za, recimo, plate službenika, reprezentaciju, izbornu kampanju…

Skandalozno i čini nam se protivustavno! Jer, takse i naknade su namenske i moraju se vratiti na izvor a porezi imaju širu namenu!

Pomenuli smo i pravosuđe, sudove i tužilaštva! Mi ih često pominjemo, jer nisu deo rešenja već problema! Kod njih još dugo nećemo pronaći pravdu za uništenu prirodu, ošamućene, zagušene i potrovane građane! Pa, zašto onda štancamo onolike ekološke propise kada milione neposlušnih ostavljamo bez posledica!? Kada ih prva Država jasno ne vidi!? Valjda zbog transpozicije EU propisa! Da li je to transpozicija sama sebi svrha ili je to bolji i zaštićen životni ambijent?!

A gde je potpuno nezainteresovano zdravstvo… Drugom prilikom ćemo o njemu!

Uff, zaboravismo od čega smo krenuli, a da… Cirkularna ekonomiija, život bez smeća! – Na planeti „Švedska“, možda, ili onoj drugoj „Danska“… Čudna imena daju planetama!

Izvor: Ekološki pokret Vrbasa

 

Ostavite komentar