VESTI

Kad ne može država, tu je dijaspora: „Dijaspora Istočne Srbije“ uručila donaciju u vrednosti od 3.100 evra Policijskoj stanici Negotin

Udruženje „Dijaspora Istočne Srbije“ nastavlja da pomaže rodni kraj.

Foto: S. M. Jovanović/ negotin.rs
Nakon što su pomogli Poljoprivrednoj školi sa domom učenika „Rajko Bosnić“ donijarući đacima prvo autobus, a zatim i najsavremeniju laboratoriju za ispitivanje kvaliteta vode,  predstavnici udruženja danas su Policijskoj stanici Negotin uručili donaciju u vrednosti od 3.100 evra.
BORIVOJE KREKULOVIĆ predsednik udruženja „Dijaspora istočne Srbije“

 

„Uspostavili smo kontakt sa predstavnikom Policijskog sindikata Igorom Đurđevićem, kako bismo pomogli rad policije koja nema adekvatne prostorije, ljudstvo, tehniku i poboljšali na neki način uslove u kojima rade. Danas smo uručili donaciju naše dijaspore,onoliko koliko smo mogli a ubuduće biće još više. Mi ćemo pored policije pomoći i drugim ustanovama.“ – izjavio je Borivoje Krekulović, predsednik Udruženja.

 

 

 

Današnja donacija je samo jedna u nizu koje je ovo udruženje namenilo zavičaju, između ostalog je istakao Boris Pistolović, aktivni član udruženja.
BORIS PISTOLOVIĆ član Upravnog odbora udruženja „Dijaspora istočne Srbije“

„Želim da se zahvalim svim prijateljima koji su nas tako lepo primili i sa kojima lepo sarađujemo. Zahvaljujemo se lokalnoj samoupravi, gospodinu Igoru Đurđeviću i medijima koji prate našu akciju. Donaciju čine kompjuteri, monitori, štampač, uređaje za biometrijsko očitavanje prstiju, kancelarijski materijal, sredstva za tehničku upotrebu unutar policije. Drago nam je što saradnja ide u dobrom pravcu. Zahvaljujemo se svima koji su prihvatili našu ispruženu ruku. Dijaspora već decenijama radi na tome. Moram da pohvalim sadašnju lokalnu samoupravu, odgovorne u policiji, školi, zdravstvenom centru koji su shvatili da mi ozbiljno radimo. Mi smo u saradnju sa Kancelarijom za dijasporu uradila plan na koji želimo da pomognemo domovinu i polako ispunjavamo to što smo isplanirali.“ – rekao je Pistolović.

U ime kolega, članova Policijskog sindikalnog pokreta, Igor Đurđević predsednik pokreta, zahvalio se i rekao za Jutarnji GLASnik:

„Kao što smo mi iz Policijskog sindikalnog pokreta najavljivali već određeno vreme, dana 29.09.2017. oko 10.00 sati udruženje „Dijaspora istočne Srbije“ doniralo je i predalo nam u prostorijama Policijske stanice Negotin DONACIJU u vidu tehničke opreme za rad zaposlenih u PS Negotin čija vrednost premašuje i 3.100 evra!
Donacija sadrži tri najsavremenija računara sa svom pratećom opremom, zatim četri manje džepne lampe i još osam većih koje imaju autonomne punjače i koje su samim time podobne za duže korišćenje u terenskim uslovima.
Dalje, tu su naravno razno-razne komponente tehnike u vezi sa kompjuterima, a čija je svrha umreživanje, potom dva biometrijska čitača otisaka prstiju itd.
I naravno posebno izdvajam i dodatno jedan savremeni štampač u koloru. čije su mogućnosti bežičnog umreživanja sa više uređaja istovremeno i korišćenje totalno autonomno, u odnosu na računare, dakle jednostavno, uz pomoć usb memorije koju gotovo svi lično posedujemo.
Da, tu su i ti tzv. usb stikovi, punjači odnosno prenosioci skladištene energije za baterije, internet ruter sa svom potrebnom opremom itd.
Opremu takvog obima i kvaliteta mi svakako nismo imali u dosadašnjem periodu i ja lično, a i zaposleni u PS Negotin smo zaista zahvalni!
Foto: S. M. Jovanović/ negotin.rs
Žalim jedino zbog toga što naš poslodavac nije imao sluha za naše apele, koji su proizilazili iz mnoštva pisanih obraćanja Policijskog sindikalnog pokreta, i žalim zbog toga što se naši čelnici iz Policijske uprave Bor nisu udostojili da svojim prisustvom proprate ovo doniranje.
Ne želim da mislim da se tu radi o nekakvom favorizovanju jednog od reprezentativnih sindikata, već eto nadam se da je po sredi moguća neverica, da se takav vid doniranja može sprovesti, jer do sada su svi navikli na nekakve donacije klima uređaja i slično od tih sindikata, odnosno od novca članarina tj. faktički kupovinom iz budžeta zaposlenih.
Kako god, eto mi smo ukazivali, a sad’ i pokazali i dokazali da može drugačije!
Nadam se da će se sva ta apatija kod zaposlenih i neverica starešinskog kadra i rukovodioca na dalje otkloniti, jer svakako dalji razgovori između predstavnika naše sindikalne organizacije i ovog udruženja kazuju da je ovo samo simboličan početak!
S’tim u vezi Policijski sindikalni pokret će nastojati da inicira i sastanak predstavnika udruženja dijaspore sa predstavnicima MUP-a, obzirom na postojanje mnogih idejnih projekta saradnje ne samo na našem lokalnom, već širem regionalnom područiju, a finalni cilj je svakako unapređenje rada policije i podizanja stepena bezbednosti na što viši nivo.
Što se ove donirane opreme tiče, u utorak očekujemo od Uprave carine dostavljanje dokumentacije koja se odnosi na sproveden carinski postupak, pa ćemo onda otpočeti sa upotrebom i podnećemo zahtev MUP-u za pregled tih operativnih i softverskih sistema, radi daljeg integrisanja.
Ko je imao prilike da pogleda izveštaj tv medija sa tog događaja, imao je priliku da čuje u mojoj izjavi da sam, vezano za opšte uslove rada i stanja same zgrade u kojoj radimo, rekao da je katastrofalno ali da imamo nekih nagoveštaja da će biti bolje.
Tu sam zapravo mislio na odgovor iz kabineta ministra, u kome nam je ukazano da će iz budžeta za 2018. godinu, biti odvojena sva planirana sredstva za okončanje rekonstrukcije objekta, opredeljenog za preseljenje svih organizacionih jedinica PS Negotin.
Naravno, mi nebi olako prihvatili takva obećanja da se prenamenom manjih sredstava iz ovogodišbjeg budzeta nije otpočelo i pre nekoliko dana završilo i sa radovima na krovu te zgrade, kako bi se sprečilo dugogodišnje prokišnjavanje i dalje urušavanje. U vezi sa tim predstojećim preseljenjem sledeće godine, pratićemo ceo postupak na dalje.
Dužan sam da se posebno zahvalim gospodinu Borivoju Krekuloviću predsedniku udruženja „Dijaspora istočne Srbije“ na tome što je prepoznao i odazvao se o naše apele, a koji inače uporno, ne znam ni sam zašto, za celu tu stvar oko donacije kao glavnog krivca uvek navodi mene.
Tu je naravno i predstavnik Upravnog odbora udruženja, gospodin Boris Pistolović, koji je do same realizacije bio u gotovo svakodnevnom kontaktu samnom, i koji se lično postarao o svemu, počevši od samog prikupljanja sredstava, nabavke te robe, pa sve i do prevoza, carinskih postupaka i same isporuke.
Naravno zahvaljujem i mnogim drugima iz dijaspore koji stoje iza svega ovoga, a koji će se prepoznati siguran sam.
Foto: S. M. Jovanović/ negotin.rs
Napomenuo bih i to da smo u stalnom kontaktu i sa aktivistima znatno uticajnije sindikalne organizacije Sindikat srpske policije, uz pomoć kojih planiramo da saradnju sa dijasporom podignemo na jedan viši nivo, van-lokalni, na znatno šire regionalno područije, obzirom na postojanje određenih idejnih projekata ovog udruženja u vezi sa otvaranjem kancelarija u udaljenijim i većim mesnim zajednicama, kako bi se policijski posao olakšao i odnos sa lokalnom zajednicom bitno unapredio.
Ali o tome detaljnije drugom prilikom, prvo ćemo aktivnosti usmeriti na iniciranje određenih sastanka sa predstavnicima našeg ministarstva.
Zahvalio bih se, u ime Policijskog sindikalnog pokreta i mnogim elektronskim, štampanim i televizijskim medijima. Pre svih tu zahvaljujem redakciji Vesti-online i njihovom štampanom izdanju „Vesti“ tzv. „Frankfurtske vesti“ kao najčitanijem dnevnom listu među našima u rasejanju, počevši od Švajcarske i Francuske, preko Austrije, Nemačke i Skandinavije, pa sve do van kontineta Evrope u SAD, Kanadi i Australiji, a koji su doprineli da se naš apel čuje u dijaspori, tako što su više puta izveštavali o tome u intervjuima sa mnom.
Naravno zahvaljujem i televizijama TV Trans i TV Istok, koji su propratili i izvestili o doniranju sa lica mesta u petak.
 
Vredno pomena je i to da je od strane lokalne samouprave poslata poruka podrške time što je sama donacija zabeležena i izjavama i fotografijama preneta i na zvaničnoj internet prezentaciji – portalu Opštine Negotin.
 
Takođe ogromnu zahvalnost dugujem i drugim medijima tj. internet portalima, koji gotovo od samog formiranja naše sindikalne organizacije, krajem prošle godine, prate i izveštavaju o sindikalnim aktivnostima. Tu posebno izdvajam EastSide, TKmagazin, Istočne vesti i od skoro i Jutarnji GLASnik, uz pomoć kojih uspevamo da promovišemo naš rad i način organizovanja daleko van lokala i regiona istočne Srbije.“
Priredio: Jutarnji GLASnik/ M. A. M

[frontpage_news widget=“9692″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar