POLITIKA VESTI

Konvoj vozila išao Kosovom, KFOR izvodi vežbe

Konvoj vozila išao Kosovom, KFOR izvodi vežbe

Misija KFOR-a na Kosovu i Metohiji izvodi vežbe na KiM i na svom sajtu objavila je video-snimak dugačkog konvoja svojih vozila.
Istovremeno, Kosovska policija je naredila prekid godišnjih odmora svojim uniformisanim pripadnicima.

KFOR navodi da izvodi „planirane vežbe“ širom Kosova u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, a na objavljenim fotografijama i video-snimku, koji se može videti i na zvaničnom nalogu KFOR-a na Fejsbuku, prikazane su jedinice Misije na putevima KiM.

Vežbe se izvode kako bi se „održala spremnost i operativna sposobnost“ kojima se „garantuje mirno i bezbedno okruženje i sloboda kretanja“, saopštio je KFOR.

KFOR, arhivski snimak 2017.
Kosovska policija prekinula odmor uniformisanim članovima

U međuvremenu, operativnim nalogom, Kosovska policija prekinula je odmor svojim uniformisanim članovima.

Portal Kallxo navodi da je došao u posed sadržaja pisma koje je svojim podređenima poslao direktor operative, Rašit Čaljaj.

„Zbog operativnih angažmana do daljnjeg se suspenduju odobrenja za odmore za uniformisano osoblje sve do donošenja druge odluke,“ stoju u mejlu Čaljaja sa operativnim nalogom.

Kallxo je zatražio pojašnjenje od Kancelarije za medije u policiji o tome koji su razlozi za ovu odluku, ali odgovor nije bio konkretan.

„Kosovska policija, u skladu sa svojim operativnim planiranjem, takođe preduzima planiranje svojih ljudskih resursa za efikasnije obavljanje službenih dužnosti“, stoji u odgovoru policije, bez obrazloženja zašto je policija dobila ovakav nalog-prenosi Radio televizija Vojvodine.

Nisu objašnjeni razlozi zbog kojih je policiji dato da preduzme ovakav potez.

Istovremeno se na Kosovu se događaju i, za lokalne prilike, veliki vojni manevri.

KFOR izvodi „planirane vežbe“ širom Kosova u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija –  i da se ovom porukom NATO vojna misija na Kosovu i Metohiji obratila javnosti uz fotografije i video snimak svojih jedinica kako krstare putevima.

Američke jedinice viđene su tako posle dužeg vremena i na Jarinju. Kadrovi kretanja jedinica KFOR-a dolaze u jeku spekulacija, ali i upozorenja o mogućim nemirima na Severu.

Takođe Alo podseća da je ove nedelje na Severu Kosova boravio i admiral Džejms Fogo, komandant Komande združenih snaga u Napulju, zajedno sa komandantom KFOR-a, Salvatoreom Kuočijem.

Vojnicima KFOR-a kojih je na Kosovu preko 4.000 mogu da se priključe i timovi za brzo reagovanje. Ne očekujemo probleme ni kratkoročno, ni dugoročno – naveo je on.

Septembra će na Kosovu da bude raspoređeno i preko 125 vojnika bataljona za helikopterske napade Nacionalne garde vojske Tenesija- navodi list Alo.

Izvor:Jutarnji GLASnik                                  Foto:Printscreen

Ostavite komentar