POLITIKA VESTI

Na Balkanu pogrešno interpretirane poruke Vašingtona

Na Balkanu pogrešno interpretirane poruke Vašingtona

Daniel Server: Bez nemačke podrške, ideja korekcije granica, zamene teritorije, ili kako god to već nazvali, jednostavno ne može biti realizovana

Nema jasnih dokaza o tome da Sjedinjene Države podržavaju ideju podele Kosova, o čemu kosovski i srpski zvaničnici sve češće otvoreno govore, kaže u razgovoru za RSE Danijel Server (Daniel Serwer) ekspert za balkanska pitanja i profesor Univerziteta Džons Hopkins (Johns Hopkins University) u Vašingtonu.

„Ana Brnabić, premijerka Srbije i Ivica Dačić, srpski šef diplomatije, bili su u Vašingtonu i forsirali su tu ideju, i kroz kontakte sa ljudima koji su bliski američkom predsedniku Donaldu Trampu. Amerikanci su rekli: ‘Ok, slušaćemo šta imate da kažete, sa kakvim idejama ste došli’. Ja zaista ne mislim da su Amerikanci imali nameru da potvrde ispravnost takvog koncepta. Jedino što su učinili je da saslušaju. To je nadalje na Balkanu interpretirano kao podrška. Ja nisam uočio prisustvo podrške u Vašingtonu za konkretnu ideju podele Kosova. I verujem da će Amerikanci na kraju reći veoma jasno – ne“, kaže Server.

RSE: Nemačka kancelarka Angela Merkel je iznela jasan stav da ta država ne podržava nove promene granica na Balkanu.

Server: Mislim da je nemačka pozicija ključna. Bez nemačke podrške, ideja korekcije granica, zamene teritorije, ili kako god to već nazvali, jednostavno ne može biti realizovana. Toliki je značaj Nemačke na Balkanu.

RSE: Zašto se rasprava o mogućoj podeli Kosova nastavlja uprkos iznetim stavovima Berlina i Londona?

Server: Mislim da je Srbija uvek bila zainteresovana za tu ideju. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ju je nedavno lansirao. To je dugo vremena bila prisutna ideja u Beogradu. Istinska promena u poslednje vreme se vidi u tome što predsednik Kosova Hašim Tači govori o tome. Lično mislim da je to bila velika greška sa njegove strane. Vučić je govorio samo o promeni granica na severu Kosova, dok Tači želi samo promenu granica na istoku Kosova.

Kao što znate, ne može biti jednosmernih promena granica, morale bi se razmeniti teritorije. A razmena teritorija pogađa interese svih, zato što je Srbija uvek htela da održi kontrolu nad severno – južnim putem ka moru, ka Solunu u Grčkoj, a i Kosovo je uvek želelo da zadrži kontrolu nad izvorima snabdevanja vodom na severu Kosova. Tako da ne verujem da će se dogovor na ovom polju održati. Takođe mislim da je Angela Merkel učinila veliku uslugu svima tako što je rekla – ne. Mislim da bi i Amerikanci trebalo da kažu – ne, takođe. U tome su bili spori, ali nadam se da će reći jasno i neupitno – ne.

Srbi na jugu, Albanci na severu: Čekajući ‘razgraničenje’

RSE: Da li očekujete, pokušajmo da zamislimo takvu situaciju, da će ukoliko Srbija i Kosovo postignu dogovor koji bi podrazumevao i moguću podelu Kosova, to biti još jedan problem u njihovim evrointegracijama?

Server: To bi zasigurno rezultiralo masovnim migracijama kosovske populacije. Kosovo mora biti veoma, veoma pažljivo po tom pitanju. Veoma je jasno da ukoliko četiri opštine na severu Kosova budu date Srbiji, da će se Srbi koji žive južno od reke Ibra morati da se evakuišu. Otac Sava Janjić (iguman manastira Visoki Dečani na Kosovu, prim.aut.) je bio veoma jasan u objašnjavanju kakve implikacije bi podela Kosova mogla imati i on se jasno tome usprotivio. On se takođe protivi i nezavisnosti Kosova, ali i podeli zbog posledica koje bi to moglo imati po Srbe koji žive južno od Ibra.

Server: Mislim da je nemačka pozicija ključna

U slučaju podele, Kosovo ne bi ostalo nezavisna država jer bi podela vodila pokušajima ujedinjenja sa Albanijom ili sa delovima Makedonije naseljenim Albancima. Tako bi nastao haos na Balkanu. To bi bio kraj svake nade za priključenje Evropskoj uniji, kao i za svaki očekivani vremenski okvir u kom bi to trebalo da se realizuje. Dakle, u ovome leži velika opasnost za evropske i NATO ambicije obe strane, i Prištine i Beograda. I trebalo bi da budu potpuno uvereni u to da su već otvorili Pandorinu kutiju i da bi trebalo da je zatvore što pre mogu.

Navedeno je u intervju Miloša Teodorovića za Radio Slobodnu Evropu.

Komentar Save Janjića uz intervju:

Na Balkanu pogrešno interpretirane poruke Vašingtona

Američki analitičar Daniel Serwer: Na Balkanu pogrešno interpretirane poruke Vašingtona.
Ključni deo njegovog intervjua govori o teškim humanitarnim posledicama eventualne podele naročito za Srbe južno od Ibra kao i negativnim posledicama za ceo region jer, bi se podelom stvorila Velika Albanija.
Dodao bih, scenarijem „razgraničenja Srba i Albanaca“ ne samo da bi većina Srba na KIM morala da napusti svoje domove, već bi Srbija na kraju bila prinuđena ili da prizna ostatak Kosova kao nezavisnu državu ili de facto da kumuje stvaranju Velike Albanije koja bi obuhvatila značajan de medjunarodno de jure teritorije Srbije. Sve je kristalno jasno, ko dobija, a ko gubi!

Izvor:Jutarnji GLASnik                             Foto:Printscreen

Ostavite komentar