VESTI

Negotin među gradovima koji su zauzeli mesto u Ginisovoj knjizi rekorda! U Novom Sadu juče je složen najveći mozaik na svetu

U Novom Sadu, na Trgu slobode, juče je složen najveći mozaik na svetu za Ginisa, na 621 metar kvadratni, sačinjen od 1.300.000 čepova.
Foto: Tanjug/Jaroslav Pap, Printscreen/ N1

Rame uz rame sa aktivistima i volonterima ove humane akcije iz Novog Sada, Niša, Aleksinca, Subotice, Sombora, Raške, Lipljana i Beograda, našli su se i Negotinci na čelu sa Vanjom Đurćević, koordinatorom Humanitarno ekološke organizacije „Čepom do osmeha“ za opštinu Negotin.

Foto: Privatna arhiva

Mozaik krase bela golubica, simbol Novog Sada, i sat sa Petrovaradinske tvrđave koji opominje da je pet do dvanaest, krajnji čas da spoznamo važnost očuvanja naše planete.

Akciju, koju su podržali Fondacija „Novi Sad 2021“ i Omladinska prestonica Evrope „Opens“, iniciralo je novosadsko Humanitarno-ekološko udruženje „Čepom do osmeha“. Tokom proteklih pet godina ovo udruženje je po celoj Srbiji sakupilo blizu 100 tona čepova i u humanitarnim akcijama pomoglo 16 mališana sa invaliditetom.

– „Negotin se svrstao u gradove koji su spremni da obore najveće svetske rekorde. Negotin je zasijao, jer smo pokazali kakvi smo ljudi – mali, a veliki“, rekla je za Jutarnju GLASnik Vanja Đurđević.

„Biti deo obaranja Ginisa u najvećem mozaiku na svetu je čast, ali ja to sve ne bih uspela da nije vas koji ste proteklih godinu dana sakupljali čepove i donosili u punkt, jer baš od tih čepova je deo mozaika pravljen.“

Vanja dalje navodi:

– „Zahvalna sam Opštini Negotin, predsedniku Vladimiru Veličkoviću i njegovom zameniku Bobanu Stingiću koji su podržali mene kao koordinatora organizacije „Čepom do osmeha“ sa mojim volonterima iz Negotina, naravno i Udruženju „Dijaspora Istočne Srbije“ koji su prepoznali značaj naše akcije „Čepom u Ginisa“ i verovali u nas, kao i posebno gospodinu Vladimiru Todoroviću iz Novog Sada ispred Kompanije „Elixir-Prahovo“ na nesebičnom gostoprimstvu“, istakla je Vanja Đurđević, koja nije skrivala ponos i ushićenje zbog mesta koje su zasluženo zauzeli u slavnoj Ginisovoj knjizi rekorda.

Priredio: Jutarnji GLASnik

 

Ostavite komentar