Neprimereni tekstovi na portalu Srbin. info

Beograd — Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković saopštila je da je u više tekstova na portalu Srbin.info diskriminisana LGBT populacija.

Poverenica je obavestila javnost da portal Srbin.info nije postupio po njenoj preporuci da zbog iznošenja diskriminatornih stavova objavi izvinjenje pripadnicima i pripadnicama LGBT populacije na svom portalu.

Takođe, tom portalu je preporučeno da ubuduće ne objavljuje tekstove kojima se vređa dostojanstvo pripadnika i pripadnica LGBT populacije i podržavaju stereotipi prema osobama istopolne seksualne orijentacije.

Portalu Srbin.info se preporučuje da svojim prilozima doprinose smanjenju homofobije, nasilja i diskriminacije i povećanju tolerancije prema ovoj populaciji, kao i svim drugim manjinskim grupama.

„S obzirom na to da nije postupljeno po preporukama, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, u skladu sa Zakonom o zabrani diskriminacije, o tome obaveštava javnost“, piše u saopštenju.

Poverenica je mišljenje o tim tekstovima dala u postupku povodom pritužbe Regionalnog info-centra.

U više tih tekstova, smatra poverenica, izražene su ideje i stavovi koji su uznemirujući i ponižavajući i kojima se vređa dostojanstvo osoba drugačije seksualne orijentacije od heteroseksualne.

Tekstovi objavljeni su pod naslovima „Svaka čast – razbijena gej parada u Moldaviji“, „Sodoma i Gomora u Beogradu“, „Parada srama završena“, „Strašno: Na gej paradi u Beogradu promovisali pedofiliju“, „Homoseksualci stvaraju gej populaciju“, „Homoseksualnost, bolest ili opredeljenje“ i „Satanizacija Srbije i njen politički establišment“.

Utvrđeno je, navodi u saopštenju poverenica, da je način izveštavanja portala Srbin.info, gde su osobe homoseksualne orijentacije dovođene u kontekst bolesti, nastranosti i pedofilije, neprihvatljiv i suprotan antidiskriminacionim propisima.

Foto: Tanjug, Izvor: Tanjug/ B92

Оставите одговор