VESTI

Od svoje 15. godine se borila za ovu zemlju, u 91. je izbacili na ulicu. Dva puta ranjavana, četiri puta odlikovana

Posle izgubljenog spora, Fond za socijalno osiguranje vojnih osiguranika od Perse Tomić, osim stana u kom je živela decenijama, traži i obeštećenje od 9.000 evra

Kako piše Kurir, Persa Tomić (91) dvaput je ranjavana tokom Drugog svetskog rata, četiri puta odlikovana, od svoje 15. borila se za ovu zemlju, a sada – umesto da uživa u starosti, ona se i dalje bori, ali protiv iste one države zbog koje nije štedela život.

Foto: Zorana Jevtić/ Kurir

U Prvoj krajiškoj brigadi prošla je Drugi svetski rat, bitku na Sutjesci, Desant na Drvar, sve te borbe je preživela, ali kako kaže za Kurir, , pred njom je ona najteža.

Umesto pomoći države, izbacili su je iz stana u Žarkovu koji je sa suprugom, penzionisanim kapetanom JNA, dobila od vojske na korišćenje na određeno vreme.

– Tražili smo da otkupimo taj stan, međutim, oni su to ignorisali. Đorđe je preminuo 2000. godine, a nakon toga Fond za socijalno osiguranje vojnih osiguranika produžio mi je ugovor na korišćenje na godinu dana. Išla sam i posle toga, oni su rekli da će sve to oni završiti, niko me ništa nije obaveštavao. Nakon toga sam preko suda tražila da zakupim taj stan, ali sam, nažalost, spor izgubila, iako mi nikada nisu naveli razlog što taj stan ne mogu da otkupim – priča  Persa novinaru Kurira.

To nije sve, posle izgubljenog spora, koji je trajao 13 godina, pored urednih papira, Fond od nje, osim stana, traži i obeštećenje od gotovo 9.000 evra. Suđenje je zakazano za septembar, ali Persa niti ima novca da plati advokata niti ima 9.000 evra.

– Krvarila sam za ovu zemlju, a oni su me izbacili na ulicu. Šta ću, gde ću sa ovom malom penzijom. Skoro će dve godine kako su me izbacili iz tog stana, od tada se stalno selim i živim kao podstanar. Ranjavali su me i meci i geleri. Ratne rane nisu ništa naspram ove žive rane koju mi je nanela rođena zemlja, za koju smo se borili i moj suprug i ja – tužna je heroina.

Foto: Zorana Jevtić/ Kurir

Fond od Tomićeve traži obeštećenje jer su tokom perioda koji je provela u stanu nekom drugom plaćali smeštaj.

– Ništa mi nisu ponudili osim ulice. Kakvu sam ja to štetu pričinila pa sada moram da im plaćam? Osećam se progonjeno i povređeno. U ratu sam bila bolničarka, ne znam koliko sam života uspela da spasem, a sada ne znam kako sebi da pomognem – kaže drhtavim glasom Tomićeva.

Persa se iz Vršca krajem pedesetih sa suprugom preselila u Visoko, a odatle su 1992. izbegli u Srbiju. Tamo je sve pokradeno, pa i ordenje koje je dobila.

– Kažnjavaju me pred smrt, jadna je ovakva država – završava Persa.

Izvor: Kurir / Mina Branković

Foto: Zorana Jevtić

Ostavite komentar