VESTI

Paraćin: Osnovan prvi centar za podršku žrtvama porodičnog nasilja

Detalj sa prve tribine u Paraćinu Foto Centar za podršku

PARAĆIN – Zbog sve učestalijih incidenata, čak i sa tragičnim epilogom, u gradu na Crnici je osnovan Centar za podršku žrtvama porodičnog nasilja, koji je već organizovao prvu tribinu na kojoj su učestvovali predstavnici ovdašnjeg Centra za socijalni rad, te Policije i Osnovnog tužilaštva.

– Namera nam je da se prvenstveno pozabavimo edukacijom, s obzirom na to da šira društvena zajednica mahom tretira posledice, a ne prevenciju – kaže predsednik Udruženja Mila Jovanović. – Zato je naša prva tribina imala naziv „Progovori, prijavi i osudi“, s tim što je nama u fokusu ono „progovori“. Inače, već smo organizovali i radionice sa manjim brojem polaznika, zato što se o ovoj delikatnoj temi nerado javno govori.

Iako Centar za podršku žrtvama porodičnog nasilja nema pravnu moć, zato što nije institucija, učiniće sve da onima koji su ugroženi objasni koja su im prava i kakve su procedure u kažnjavanju nasilnika – s obzirom na to da od 1. juna važe izmene Zakona o porodičnom nasilju.

U planu je i prikupljanje donacija koje će služiti kao pomoć žrtvama nasilnika – uglavnom ženama – a već je angažovan i advokat za besplatne pravne savete. U perspektivi, kažu, treba očekivati i uvođenje takozvanog SOS telefona.

KONTAKT

TRENUTNO, žitelji Paraćina koji trpe razne vidove maltretiranja u kući pomoć mogu da potraže posredstvom elektronske pošte centarzapodrskuzrtvamapn@gmail.com, ili na njihovoj fejsbuk- stranici.

Izvor: Novosti/ Z. RAŠIĆ

Ostavite komentar