SRBIJA SVET VESTI

Počela srpsko-ruska letačka vojna vežba

Piloti Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije i piloti Vazdušno-kosmičkih snaga Oružanih snaga Ruske federacije danas su počeli treću po redu zajedničku letno-taktičku vežbu BARS 2017.
Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije / Promo

Ove godine BARS se održava na aerodromu „Lipeck-2“ u istoimenom gradu, oko 500 kilometara jugoistočno od Moskve, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Centar za borbenu obuku i preobuku letačkog sastava, gde se sprovodi vežba, je elitna škola za pilote koja se može uporediti sa nekada u pop-kulturi popularnim američkim Top Ganom.

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije / Promo

Planirano je da piloti aviona MiG-29 i helikoptera Mi-8 i Mi-17 od 2. do 8. oktobra u mešovitim posadama sprovedu niz letačkih aktivnosti sa temom – priprema i realizacija borbenih dejstava u toku izvršenja zadataka uništavanja paravojnih formacija i sprovođenje akcija traganja i spasavanja.“

Grupu od 17 pilota Vojske Srbije koju predvodi komandant 204. vazduhoplovne brigade pukovnik Željko Bilić u Lipecku je dočekao general Jurij Aleksandrovič Suškov, načelnik Državnog centra za obuku letačkog sastava i letna ispitivanja. Suškov je poželeo dobrodošlicu kolegama iz Srbije visoko ocenivši dosadašnju saradnju između dva vazduhoplovstva i sveukupne odnose dve zemlje

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije / Promo

U zavisnosi od meteoroloških uslova tokom naredna četiri dana ruski i srpski piloti razmenjivaće iskustva i znanja u oblasti borbene upotrebe letelica koje se nalaze u naoružanju obe vojske. U vežbi učestvuje devet aviona MiG-29 i to u verzijama UB, SMT i UBM, kao i 11 helikoptera Mi-8 u modifikaijama MT, MTV-5 i AMTŠ.

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije / Promo

Pored letačkog sastava na ovogodišnjem BARS-u učestvuje i grupa „Specnaz“ iz sastava Vazdušno-desantne vojske OS Ruske federacije.

Izvor: Tanjug, Blic

[frontpage_news widget=“9692″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar