LJUBIMAC VESTI

Poštovani ljubitelji životinja, nastupio je momenat kada je potreban svaki od vaših glasova

Poštovane ljubiteljke i ljubitelji životinja,

Nastupio je momenat kada je potreban svaki od vaših glasova, momenat kada svako od nas može doprineti dobrobiti, nama dragih životinja.

Objavljen je Nacrt izmene Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja. Neko „mudar“, iz dosadašnjeg Zakona, izbacio je iz čl. 4. stav 1. tačka 11) koji je do sada glasio:

11) razvoj svesti o značaju održivog razvoja, zaštite i očuvanja prirode i životne sredine, ekološke etike i zaštite životinja;

I zamenjuje ga čl. 8. stav 1. tačka 5. koji glasi:

razvijanje svesti o značaju održivog razvoja, zaštite i očuvanja prirode i životne sredine, ekološke etike . ———- pri čemu se izbacuje ideja o značaju zaštite životinja, što predstavlja retrogradno kretanje ove zakonske odrednice.

Životinje predstavljaju neodvojivi zakonom zaštićeni deo životnog okruženja, te se razvoj humanog društva ne može zamisliti bez učešća svih subjekata u ovom procesu. Da li je potrebno naglasiti značaj edukacije stanovništva od malih nogu o značaju zaštite životinja?

Zakon o dobrobiti životinja u članu 3. stav 1. kaže da su državni organi, naučnoistraživačke organizacije, USTANOVE U OBLASTI OBRAZOVANJA, veterine, poljoprivrede, zdravstva, informisanja, kulture, kao i druge ustanove i organizacije i pravna i fizička lica, odnosno preduzetnici, koji obavljaju delatnosti, odnosno poslove u vezi sa životinjama, dužni da obezbeđuju, usmeravaju i podstiču jačanje svesti o značaju dobrobiti životinja.

Predlagač ovog Nacrta zaboravlja da samo edukovani gradjani mogu biti odgovorni subjekti, nosioci društvenog razvoja. Svi smo svedoci nedovoljno razvijene svesti, porastu nasilja prema životinjama te, ne da je potrebno ukinuti, već je NEOPHODNO INSISTIRATI NA RAZVOJU SVESTI I OBRAZOVANJU ove vrste.

Oglašen je poziv za učešće u javnoj raspravi povodom ovog Nacrta, MOLIM VAS, da ispunite svoju moralnu i gradjansku dužnost, da reagujete na ovaj propust. Svaki glas je važan, zamolite rodjake, prijatelje, članove svoje porodice, da uzmu učešće.

Prilažem vam popunjen obrazac na ovom postu, kao ideju šta možete poslati ili izmenite sadržaj i pošaljite ga mail-om do 07.06.2017. godine, na adresu: javna.rasprava@mpn.gov.rs

Link ka javno objavljenom pozivu: http://www.mpn.gov.rs/javni-poziv-za-ucesce-u-javnoj-raspr…/

Molim vas da ovaj post što više delite

Unapred zahvalna u ime Solidarno za životinje i prirodu, Beograd

Izvor: Facebook/ Aleksandra DudićSOLIDARNO ZA ŽIVOTINJE I PRIRODU

3 Replies to “Poštovani ljubitelji životinja, nastupio je momenat kada je potreban svaki od vaših glasova

 1. Zahvalna sam redakciji na ovoj objavi.
  Podsećam na Zakon o dobrobiti životinja u čl. 3:
  Državni organi, naučnoistraživačke organizacije, ustanove u oblasti obrazovanja, veterine, poljoprivrede, zdravstva, informisanja, kulture, kao i druge ustanove i organizacije i pravna i fizička lica, odnosno preduzetnici, koji obavljaju delatnosti, odnosno poslove u vezi sa životinjama, dužni su da obezbeđuju, usmeravaju i podstiču jačanje svesti o značaju dobrobiti životinja.
  Lica iz stava 1. ovog člana, organi jedinica lokalne samouprave, kao i građani i udruženja dužni su da brinu o životu i zaštiti zdravlja i dobrobiti životinja i međusobno sarađuju, koordiniraju i usklađuju donošenje i sprovođenje odluka u oblasti dobrobiti životinja.
  Dužnost svakog građanina Republike Srbije jeste da spreči i prijavi ministarstvu nadležnom za poslove veterinarstva (u daljem tekstu: Ministarstvo) ili ministarstvu nadležnom za unutrašnje poslove, sve oblike zlostavljanja životinja i ugrožavanja njihovog života, zdravlja i dobrobiti.
  Republika Srbija ostvaruje saradnju u oblasti zaštite dobrobiti životinja sa drugim državama i međunarodnim organizacijama.

  Nadam se je da predlagač ovog zakona slučajno izbacio deo čl. 11.

Ostavite komentar