DRUŠTVO VESTI

Pregled nedelje: Ubistvo advokata, kosovske tenzije, tajni ugovori

Pregled nedelje: Ubistvo advokata, kosovske tenzije, tajni ugovori i odluka o rušenju nelegalnog objekta na Pančićevom vrhu

Nedelju za nama obeležilo je ubistvo poznatog beogradskog advokata Dragoslava Miše Ognjanovića, neobjašnjene smene u vrhu policije samo nekoliko dana nakon što se ministar unitrašnjih poslova Nebojša Stefanović pohvalio dobrim rezultatima iste.

U ovoj nedelji Ministarstvo građevinarstva je konačno odlučilo da sruši nelegalni objekat na Pančićevom vrhu. Rušenje je zakazano za 7. avgust. Dan „D“ za rešavanje pitanja formiranja ZSO je 4. avgust. Upravo taj datum i različita tumačenja Beograda i Prištine oko toga šta tada treba da se odluči, bili su povod za nove tenzije na kraju ove nedelje.

Insajder rekonstrukcija
Mesto gde je ubijen advokat

 

A početak ove sedmice obeležilo je ubistvo advoktata Dragoslava Ognjanovića u pucnjavi koja se dogodila u subotu na Novom Beogradu. Advokati su u znak protesta obustavili rad a o bezbednosnoj situaciji u zemlji, umesto ministra policije, govorio je predsednik države .

On je istakao da je bezbednosna situacija mnogo bolja nego ranije, ali i da država mora ozbiljnije da se obračuna sa „ratom dva kriminalna klana oko tržišta narkotika“.

Država je inače još 2016 godine objavila „rat mafiji“, a samo dan pre ubistva advokata Dragoslava Ognjanovića, ministar policije je izjavio da je u Srbiji smanjena stopa kriminaliteta. Tom prilikom, o mafijaškim obračunima na ulicama čak i u sred dana, kojima građani svedoče već nekoliko godina, ministar policije, međutim, nije rekao ni reč. Prema analizi Insajdera samo tokom ove godine, u kako se pretpostavlja obračunima kriminalnih grupa, ubijeno je 18 ljudi.

Dragoslav Ognjanović Foto: Medija centar Beograd Dragoslav Ognjanović Foto: Medija centar Beograd
Samo tri dana pošto je ministar policije izjavio da je smanjena stopa kriminaliteta u Srbiji, nakon koje je u istom danu ubijen advokat Dragoslav Ognjanović, došlo je do smena na visokim pozicijama u policiji. Tako su tvrdnje o smanjenom kriminalitetu i dobrom radu policije postale još nelogičnije i upitnije.

Bez obrazloženja, na nove dužnosti u MUP-u raspoređeni su dosadašnji komandant Žandarmerije Goran Dragović i načelnik Policijske uprave za grad Beograd Veselin Milić.

Da li će biti još smena visokih funkcionera u MUP?

 

U međuvremenu održana je i sednica Biroa za koordinaciju rada službi bezbednosti, nakon koje je saopšteno da su svi državni organi angažovani na rasvetljavanju ubistva advokata Ognjanovića. Na zahtev predstavnika advokature odlučeno je i da se formira stalno telo koje će pratiti sve slučajeve napada na advokate i raditi na unapređenju njihove pravne zaštite.

O bezbednosti je ove nedelje govorio je i bivši tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević koji je rekao da su njemu i njegovom zameniku Brunu Vekarići upućene ozbiljne pretnje nakon izjave poslanika Srpske napredne stranke Milovana Drecuna da su njih dvojica „zataškavali dokaze o zločinima nad Srbima koji su stizali u tužilaštvo“.

Nekadašni tužilac je rekao da je zbog pretnji zabrinut zbog bezbednosti porodice kao i da ga niko iz policije, tužilaštva, niti Bezbednosno informativne agencije (BIA) nije kontaktirao povodom pretnji koje je dobio.

Nove tenzije između Beograda i Prištine

 

Zbog aktuelne bezbednosne situacija i „zaštite srpskih interesa i naroda na Kosovu“, u Srbiji je za danas zakazana i hitna sednica Saveta za nacionalnu bezbednost.

Tenzije između Beograda i Prištine, ponovo su podignute pred 4. avgust koji se u Beogradu tumači kao rok za usvajanje statuta ZSO, a u Prištini rok do kog bi tim trebalo završi nacrt statuta ZSO.

Mediji u Srbiji objavili su nezvanične informacije da „postoje operativna saznanja da će Albanci uz pomoć NATO pokušati da zauzmu Gazivode“, dok je Kosovo u stanju pripravnosti, a prištinski mediji pozivajući se na takođe nezvanična saznanja govore o postojanju najave o proglašenju autonomije na Severu Kosova.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je otvoreno pismo građanima Kosova i Metohije u kom je, navodeći da Priština neće prstom mrdnuti da bi formirala ZSO, pozvao građane da ne „nasedaju na bilo kakve provokacije“ i da na sve „eventualne izazove reaguju mirno“. Vučić je naveo i da je Srbija spremna da izvrši svoju obavezu i zaštiti živote i mir, ako to bude neophodno.

Tajni ugovori vredni preko 370 miliona evra

Ovu nedelju obeležili su i novi manevri javnih preduzeća i državnih instuticija, u izbegavanju odgovora na pitanja kako se raspolaže novcem i imovinom građana.

Tako je u odgovoru na dopis Insajdera, Agencije za licenciranje stečajnih upravnika proglasila tajnim ugovor jednog državnog preduzeća sa turističkom agencijom.

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika koja je u nadležnosti Ministarstva privrede odbila je da dostavi Insajderu ugovor o izdavanju u zakup hotela Park i turističkog naselja – vile Park u Budvi u Crnoj Gori, koji je stečajni upravnik u ime Epstursa sklopio s privatnim firmama „B&B“ group i „Big Blu“ iz Beograda.

Srbijagas i Železara Smederevo

U ovoj nedelji originalan izgovor za netransparentno poslovanje stigao je i iz javnog preduzeća Srbijagas.

Novinari Insajdera su pre deset meseci, po zakonu o dosupnosti informacija od javnog značaja, od Srbijagasa tražili kopije ugovora o strateškom partnerstvu koje je ovo preduzeće potpisalo s predstavnicima više opština i gradova u Srbiji i privatnim firmama, a u vezi s gasifikacijom, odnosno izgradnjom distributivne mreže.

U odgovoru koji je stigao predstavnici Srbijagasa tvrde da su „mesecima pretraživali“ po svojoj arhivi, ali da nisu mogli da nađu tražene ugovore.

Reč je inače o ugovorima čija je ukupna vrednost premašila 370 miliona evra.

Podsetimo, istraživanje Insajdera pokazalo je da su ugovori za gasifikaciju dodeljivanji bez tendera, kao i da su cene u većem broju slučajeva uvećavane u odnosu na planove i programe lokalnih samouprava. Ugovoreni rokovi su probijani bez ikakavih posledica, a Srbijagas je u pojedinim slučajevima plaćao i poslove koji nisu završeni.

Železari Smederevo naloženo da plati najmanje 12 miliona dolara odštete
A zbog nezakonito raskinutog ugovora, po odluci Londonskog suda za međunarodnu arbitražu, Železara Smederevo dužna je da HPK Menadžmentu plati oko 12,4 miliona dolara i pripadajuću kamatu na ime odštete. Firma Petera Kamaraša HPK Menadžment, upravljala je smederevskom Železarom od marta 2015. do polovine 2016. godine.

HPK Menadžment je dobio spor pred Londonskim sudom u maju ove godine ali do danas mu nije isplaćen novac zbog čega su advokati Petera Kamaraša ovog ponedeljka pred sudom u Vašingtonu protiv države Srbije i Železare podneli zahtev da se izvrši odluka arbitražnog suda u Londonu.

Takođe, od američkog suda su, prema dokumentu koji poseduje Insajder, dodatno tražili da obaveže državu Srbiju da se uključi u plaćanje duga, tvrdeći da je Železara sve vreme bila “potpuno i direktno u vlasništvu i pod kontrolom države Srbije”.

Najavljeno rušenje nelegalnog objekta na Kopaoniku

 

Višemesečna afera oko izgradnje nelegalnog objekta na Pančićevom vrhu u Nacionalnom parku Kopaonik trebalo bi da bude okončana 7. avgusta. Tada je zakazano rušenje objekta koji je sagrađen bez ikave dozvole iako se nalazi i na strateški važnoj poziciji za Srbiju, u neposrednoj blizini administrativne linije razdvajanja s Kosovom.

Ovu informaciju potvrdio je Insajderu direktor Nacionalnog parka Kopaonik Bojan Milovanović.
Podsećamo, Insajder je u emisiji „Vrh bezakonja“otkrio da se divlja gradnja odvojala naočigled i uz pomoć nadležnih institucija.

Nelegalni objekat na Pančićevom vrhu Nelegalni objekat na Pančićevom vrhu
Srbija i dalje na crnoj listi FATF

A i pored uveravanja državnih zvaničnika da su ispunjene preporuke i ispravljeni nedostaci, Srbija se i dalje nalazi na listi zemalja sa „strateškim manjkavostima“ u sistemu borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma Međudržavnog tela za borbu protiv pranja novca (FATF ). Pod „prismotru“ ove međunarodne organizacije Srbija je stavljena u februaru 2018. godine. Krajem juna FATF je revidirao listu zemalja koje predstavljaju rizik za međunarodni finansijski sistem, nakon čega su sa nje skinuti Irak i Vanuatu ali ne i Srbija.

Izvor: Insajder  Foto:Printscreen

Ostavite komentar