VESTI

Preti nestanak Fakulteta muzičkih umetnosti: „Postoji samo jedan i po klavir koji je naštimovan“

Beogradske muzičke svečanosti, 49. po redu, otvoriće nastup slavnog ruskog hora „Glinka“ pod upravom Vladislava Černušenka, 11. oktobra u Kolarčevoj zadužbini.

Foto: Printscreen/ Facebook

Ulaznice za ovaj, kao i za preostala četiri koncerta koji će se do 20. oktobra održati u okviru programa Bemusa na Kolarcu, u prodaji su od utorka na biletarnici ove zadužbine.

Umetnički direktor Bemusa, akademik Svetislav Božić, naglasio je da je ovaj festival sabirni centar za darovite studente muzičke umetnosti, kao i da je dragoceno za našu kulturu to što će Fakultet muzičke umetnosti obeležiti 80 godina postojanja sa dva koncerta na 49. Bemusu.

Svetislav Božić. Foto: D. Kujundžić/ Tanjug, Printscreen/ Novosti

Božić je istakao da se FMU nalazi u izuzetno lošoj materijalnoj situaciji, te da su studentima neophodni novi instrumenti, ali i dvorana.

– Treba odvojiti 200.000 evra kako bi uprava ove obrazovne institucije kupila 10 klavira za studente. Na fakultetu sada postoji samo jedan i po klavir koji je naštimovan. Nemam ništa protiv nove koncertne dvorane u gradu. Ni ja ni festival koji zastupam. Sa druge strane, mrtvi zidovi ne znače ništa.

Treba ulagati u mlade ljude koji će svirati, izaći iz provincije i doći u taj famozni krug dvojke i pokazati svoj raskošni talenat. Fakultet muzičkih umetnosti nestaje, jer je zgrada u lošem stanju a istrumenti gotovo uništeni – rekao je Božić, i dodao da se Bemus ne može izjednačiti sa ostalim događajima u gradu.

Dvorana Skupštine grada će 13. oktobra ugostiti violistu Dejana Mlađenovića koji će izvesti Bahove kompozicije za solo violinu na violi, što je redak podvig i u svetskim okvirima.

Gudači Svetog Đorđa će svoj jubilej – četvrt veka postojanja – obeležiti koncertom 14. oktobra u Kolarčevoj zadužbini, a u istoj dvorani 16. oktobra nastupiće ruski pijanista Aleksandar Sinčuk, laureat konkursa „Rahmnjinov“.

Slavni sopran Nurija Rial će 19. oktobra na Kolarcu, uz gitarsku pratnju Edina Karamazova, izvesti dela španskih autora.

Na završnom koncertu, 20. oktobra na Kolarcu, nastupiće violinista Jurij Revič.

KONCERT U ETNOGRAFSKOM MUZEJU

BESPLATAN koncert „Dela, sejo, da mi zapevamo“ Katedre za etnomuzikologiju, takođe povodom 80 godina rada FMU, biće održan 17. oktobra u Etnografskom muzeju.

Izvor: Novosti

Ostavite komentar