Vučić stigao u Brisel, naredio prekid komunikacija sa Kforom i kosovskom policijom
SRBIJA SVET VESTI

Ruska državna agencija RIA: Vlast u Srbiji ide ka EU i NATO protiv volje naroda

Zvanični Beograd, čije je lice poslednjih dana isključivo Aleksandar Vučić, poslednjih godina stavlja se u orbitu interesa Zapada, odnosno EU i NATO, ocenjuje ruska novinska agencija RIA Novosti u komentaru uoči Vučićevog stuanja na dužnost predsednika Srbije u utorak.

Foto: Fonet

Agencija piše da EU i NATO planski rade na uvlačenju svih zapadnoevopskih zemalja, te da se „prvenstveno radi“ o Srbiji „čiji narod teži Rusiji“, ali da „vlasti Srbije plove drugim brodom i u drugom pravcu“.

Agencija podeseća da se ministarka spoljnih poslova EU Federika Mogerini srela u Briselu s premijerima šest balkanskih zemelja, gde je bilo „glavno“ to što je posadila za isti isto Vučića i kosovskog premijera Isu Mustafu.

„Za EU to je novi proboj na planu dobijanja medjunarodnog priznanja nezavisnosti Kosova i otimanje od Srbije koja ga, kao i ranije, smatra svojom neodvojivom teritorijom“, navodi RIA.

U komentaru se navodi da je priznanje nezavisnosti Kosova „glavni uslov za ulazak Srbije u EU“, a da je Vučić više puta govorio da ne vidi drugi put za Srbiju, osim puta u EU.

RIA navodi da su u „svesti Srba“ NATO i EU praktično identični, i da „nisu baš shvatljivi statistički podaci 79,4 odsto protiv NATO i 47,7 za EU“, te da srpski euroskeptici smatraju da su podaci o odnosu Srba veoma ulepšani.

„To mišljenje treba imati u vidu u kontekstu brojnih optužbi na Vučićev račun da pod svojom kontrolom drži medije i da manipuliše javnim mnjenjem“, navodi se u komentaru.

Agencija dodaje da sastanak u Briselu nije bio prvi kada je rukovodstvo Srbije bilo „prinudjeno“ da komunicira s liderima Kosova, kao i da se „svaki put to dogadja pri posredovanju, tačnije, pod prinudom EU“.

Navodi se da „najoštriji kritičari Vučića nazivaju izdajnikom koji je, u zamenu za članstvo u EU, navodno spreman da žrtvuje pravo Srbije na svoju istorijsku zemlju – Kosovo“.

„Posle pregovora s Mogerini, horizont odnosa izmedju NATO i Srbije postao je jasniji“, ocenuje RIA, dodajući da se premijer Crne Gore Duško Marković „faktički izlanuo“, rekavši da je Srbija zauzela poziciju vojnog neutraliteta, ali da je rukovodstvo Srbije u svakom trenutku podržavalo Crnu Goru na putu u NATO.

„Ovo je veoma indikativno“, zaključuje se u komentaru ruske državne agencije i dodaje da je „Marković osvetlio pravi odnos Vučića prema Alijansi“.

U komentaru se navodi da bi, sudeći po svemu, Vučić „odavno poveo svoju zemlju u NATO, čak i uprkos raspoloženju Srba“, da ne postoji pokoljenje koje je na svojoj koži osetilo bombardovanje NATO-a.

Agencija podseća da je Skupština Srbije „gotovo tajno“ 2015. godine ratifikovala sporazum sa NATO (Status of Forces Agreement), i navodi da je tako Srbija, de fakto postala članica NATO-a, sa obavezama, ali bez prava.

Navodi se, takodje, da je iste godine ministar odbrane Srbije potpisao sporazum IPAP.

Agencija još ukazuje da će Vučić pod okriljem EU morati da ide na pregovore o Kosovu s Ramušem Haradinajom koji je bio optužen za masovna ubistva kosovskih Srba.

Izvor: Beta

Ostavite komentar