POLITIKA SRBIJA VESTI

Slučaj oca ministra policije: NIN piše da je uhapšen uzbunjivač

Slučaj oca ministra policije: NIN piše da je uhapšen uzbunjivač

Osobi koja je navodno novinarima dostavila podatke o tome da je otac ministra policije Nebojše Stefanovića, Branko, umešan u trgovinu oružjem, određen je pritvor od 30 dana, piše nedeljnik NIN. Reč je o A. O, IT stručnjaku u fabrici Krušik, koga tužilaštvo sumnjiči za odavanje službene tajne.

Muškarcu koji je navodno novinarima dostavio podatke o tome da je otac ministra policije Nebojše Stefanovića, Branko, umešan u trgovinu oružjem, određen je pritvor od 30 dana, piše nedeljnik NIN.

Reč je o A. O, IT stručnjaku u fabrici Krušik, koga tužilaštvo sumnjiči za odavanje službene tajne.

Umesto da tužilaštvo i policija istražuju mogući kriminal i aktere iz afere o trgovini oružjem, vlast se dala u potragu za onima koji su omogućili da se kompromitujući dokumenti objave, piše NIN.

Sajt Arms watch

NIN piše da je do tajne akcije vlasti došlo nakon objavljivanja teksta o trgovini oružjem na međunarodnom portalu Arms voč, kako bi se utvrdilo na koji su način kompromitujući dokumenti došli do novinara.

Sam sajt Arms voč ubrzo je postao meta DDoS napada i zbog toga tekst u kojem se pominje Branko Stefanović danima nije bio dostupan za posetioce sajta iz Srbije. U Arms voču tvrde da su organizovani hakerski napadi dolazili iz Srbije.

Nakon hapšenja A. O, IT stručnjaka u fabrici Krušik, sudija za prethodni postupak u prvom trenutku, iako pod velikim pritiskom, uhapšenom nije odredio zatvorski, već kućni pritvor, ali je ta odluka preinačena nakon žalbe tužilaštva. U Višem sudu u Beogradu NIN-u je potvrđeno da je Vanraspravno veće 27. septembra odredilo pritvor od 30 dana osumnjičenom A.O. i on se trenutno nalazi u Okružnom zatvoru u Beogradu. Pritvor mu je, piše ovaj nedeljnik, određen čak po tri tačke: zbog opasnosti od bekstva, da ne ponovi krivično delo i da ne utiče na svedoke.

NIN podseća da javnost o ovom slučaju nije obaveštena, kao što to MUP i tužilaštvo uobičajeno rade. Nedeljnik NIN navodi da je za vlast verovatno „najbolnije“ bilo objavljivanje dokumenta iz kojeg se vidi da je jedan od predstavnika firme GIM, preduzeća koje se bavi izvozom naoružanja i vojne opreme, upravo Branko Stefanović.

Branko Sefanović , otac Nebojše Stefanovića

Najpre BIRN, a potom i Arms voč objavili su i dokument koji potvrđuje da je Branko Stefanović bio u poseti fabrici Krušik.

Njegov sin Nebojša, koji je ministar unutrašnjih poslova, izjavio je da njegov otac nije vlasnik GIM-a, što niko nije ni tvrdio, dok je predsednik Aleksandar Vučić bio stava da ne vidi ništa sporno u tome što Srbija prodaje oružje.

Autor: NIN, Cenzolovka

Tužilaštvo sumnjiči uzbunjivača za odavanje službene tajne

Borko Stefanović: Osloboditi čoveka koji je otkrio aferu sa oružjem

Foto: Screenshot/ Youtube,

Zamenik predsednika Stranke slobode i pravde (SSP) Borko Stefanović zatražio je hitno puštanje na slobodu čoveka koji je otkrio kriminalnu aferu oca ministra policije i procesuiranje svih koji su u tu aferu umešani.

Stefanović je izjavio da „Vučićev režim štiti stranačke i porodične vojne liferante sa stotinama hiljada evra u ruksaku dok se oni koji brane pravdu hapse“, saopštio je SSP.

U pisanoj izjavi Stefanović je naveo da progon i privođenje svih koji se usude da ukažu na kriminal u Srbiji nije novost i da je hapšenje čoveka koji je razotkrio umešanost oca ministra policije Nebojše Stefanovića u šverc oružja i pljačku Krušika samo nastavak takve prakse.

„Nedopustivo je da ministar policije ovako brutalno zloupotrebljava položaj kako bi zaštitio svog oca koji je oštetio vojsku kupujući oružje po niskim cenama“, navedno je u saopštenju.

NIN je objavio da je odredjen pritvor od 30 dana osobi koja je navodno novinarima dostavila podatke o tome da je otac ministra policije Nebojše Stefanovića, Branko, umešan u trgovinu oružjem.

IT stručnjaka u fabrici Krušik A. O, Tužilaštvo sumnjiči za odavanje službene tajne.Izvor:N1

Obrada: Jutarnji GLASnik                                                Foto:Screenshot

Ostavite komentar