SVET VESTI

Tramp Makronu: Napusti Evropsku uniju

Tokom aprilskog susreta u Beloj kući, američki predsednik Donald Tramp nagovarao je francuskog kolegu Emanuela Makrona da napusti Evropsku uniju i da zaključi bilateralni trgovinski sporazum sa SAD, prenosi u petak Vašington post i navodi da je jedan diplomatski izvor agenciji Frans pres potvrdio sadržaj tog razgovora.

Foto: Screenshot/ CNN

„Zašto ne odeš iz EU“, navodno je Trump upitao Macrona, francuskog čelnika koji je izabran upravo na temelju proeuropskog programa.  Navodi se to u članku Višngton posta koji se poziva na izjave dvojice evropskih dužnosnika.

Jedan diplomatski izvor je agenciji Fras pres potvrdio sadržaj tog razgovora. Tramp mesecima napada EU i ističe nepravedne trgovinske postupke, posebno u automobilskom sektoru.

„Jasno je da je Evropska unija osnovana kako bi iskoristila Sjedinjene Države“, rekao je Tramp u sredu uveče na skupu u Severnoj Dakoti. Izabran pod sloganom „Amerika prva“, Tramp redovno napada multilateralne organizacije i NATO.

Na samita G7 u Kanadi rekao je svojim zapadnim kolegama da je Severnoatlanstki savez podednako loš kao Alena, severnoamerički sporazum o slobodnoj trgovini.

Izvor: Danas

Ostavite komentar