SVET VESTI

Tramp u Londonu, na ulicama 100.000 ljudi

London — Američki predsednik posetio je London, sastao se sa kraljicom Elizabetom Drugom, a Donald Tramp je odao počast i Vinstonu Čerčilu.

Za to vreme, na ulicama Londona protestovalo je 100.000 ljudi.

Nakon što je oštro kritikovao strategiju Tereze Mej o istupanju Velike Britanije iz Evropske unije, Tramp je odlučio da promeni pesmu.

Screenshot

“Premijerka Mej je neverovatna žena koja radi fantastičan posao, imao sam priliku da je upoznam tokom proteklih dana. Ona je sjajna. Kada je reč o našem odnosu prema Rusiji, tu smo zajedno radili i niko nije čvršći od mene u odnosu prema Rusiji. Koliko smo proterali, 60 ruskih diplomata kada je došlo do trovanja bivšeg ruskog špijuna, a Nemačka je proterala samo troje. Neki mediji ne žele da pričaju o tome”, rekao je Tramp.

Donald Tramp negirao je da je kritikovao britansku premijerku Terezu Mej u intervjuu tabloidu San i objavio da dve zemlje imaju „najviši nivo specijalnih“ odnosa.

Na zajedničkoj konferenciji za medije na imanju Čekers, rezidenciji britanske premijerke, Tramp je danas rekao da „ima puno poštovanja“ za Terezu Mej i da će njemu „biti u redu“ svaki način izlaska Velike Britanije iz EU, prenosi Asošiejted pres. „Nisam kritikovao premijerku.

Imam puno poštovanja prema njoj“, rekao je Tramp.

Tramp se nakon susreta sa premijerkom Terezom Mej po prvi put sastao sa kraljicom u zamku Vindzor.

Predsednik SAD i njegova supruga Melanija posetili su Elizabetu Drugu pre puta u Škotsku, gde će provesti vikend.

Kraljica se rukovala sa njima i pozdravila ih osmehom, a BBC ističe da se par nije poklonio pred kraljicom.

Vojni orkestar kraljevskim pozdravom je odao počast Trampu, a potom odsvirao himnu SAD. Tramp i kraljica prvo su izvršili postrojavanje počasne straže, pre nego što su pred njima promarširali vojnici.

Pola sata su proveli na čaju sa kraljicom, a zatim se uputili ka Glazgovu.

 

 

 

Američki predsednik odao je počast legatu Vinstona Čerčila.

„Upravo ovde u Čekversu premijer Čerčil je pozvao predsednika Ruzvelta nakon Perl Harbura. U tom strašnom ratu, američki i britanski vojnici hrabro su prolili svoju krv u odbrani domovine i slobode i zajedno smo postigli posebnu, veličanstvenu pobedu“, rekao je Tramp na konferenciji sa britanskom premijerkom Terezom Mej, održanoj u Čekversu, rezidenciji iz 16. veka koju britanski premijeri koriste od 1920. godine, prenosi AP.

Tramp je u četvrtak uveče posetio izložbu o Čerčilu u Blenhajm palati, građevini u blizini Oksforda u kojoj je rođen legendarni britanski premijer.

Na fotografijama, koje je objavila portparolka Bele kuće Sara Hakabi Senders, Tramp je sedeo u Čerčilovoj stolici u Čekversu. Tramp je ranije u više navrata hvalio način na koji je Čerčil vodio državu, a kako se navodi, Tramp u svom Ovalnom kabinetu ima bistu Čerčila koju je tu postavio nakon inauguracije.

Ipak, posetu Londonu, zasednili su masovni protest i ogroman balon u obliku bebe – Trampa.

Trampa su u Londonu sačekali demonstranti, njh desetine hiljada, a organizatori su izjavili da ih se kasnije okupilo čak 100.000. Najavljeno je takođe čak 68 događaja u znak protesta protiv Trampa širom Velike Britanije.

Prema procenama organizatora, na njima je učestvovalo 100.000 ljudi.

Screenshot

U znak protesta zbog posete predsednika SAD nekoliko desetina hiljada ljudi organizovalo je protestnu šetnju u Londonu, a demonstranti su nosili ogroman balon koji predstavlja Trampa kao veliku narandžastu bebu koja plače.

Balon u obliku deteta u pelenama, sa začešljanom kosom i mobilnim telefonom za tvitovanje pušten je iznad Vestminsterske palate, gde se održava centralni protest zbog Trampove politike o imigraciji, rasnim odnosima, ženama i klimatskim promenama.

IZVOR: B92, BETA, TANJUG

Ostavite komentar