SVET VESTI

Trojica Srba uhapšena u Maliju zbog sumnje da ugrožavaju režim

Trojica filmskih radnika iz Srbije uhapšena su u Maliju jer su vlasti te države procenile da su došli kako bi destabilizovali tamošnji režim, saznaje ekskluzivno „Blic“.

I. T., zaposlen na televiziji, kao i R. M., prema saznanjima „Blica“, s još jednim kolegom otputovali su u Mali da bi tamo snimali. Njihov dolazak uznemirio je policiju na aerodromu u Bamaku, koja je odmah reagovala.

– Otputovali su, trebalo je da snimaju video-spotove, međutim, kada su sleteli u Mali, pre pasoške kontrole su ih skinuli, što znači da praktično nisu ni ušli u zemlju. Odvezli su ih u nepoznatom pravcu – kaže izvor „Blica“, inače saradnik trojice uhapšenih.

Porodice trojice filmskih i TV radnika su se zabrinule i pokušavaju danima da saznaju šta se događa. Situaciju je komplikovalo to što Srbija u toj zemlji nema ambasadu, već samo počasni konzulat.

 Naš počasni konzul u Maliju ima jako dobre veze i kontakte tamo, pa smo konačno pre dva dana uspeli da dobijemo potvrdu gde se naši građani nalaze, a rečeno nam je i da se osećaju dobro

– Otac jednog od uhapšenih je kontaktirao s ambasadom Srbije u Alžiru, koja pokriva i Mali i javio da su negde odvezeni, ali da ne zna gde su. Ambasada se uključila i nije mogla da ih nađe u prvi mah pošto oni praktično nisu ni ušli u zemlju – navodi sagovornik našeg lista.

Sa celom situacijom upoznato je i Ministarstvo spoljnih poslova. U prethodnih nekoliko dana na različite adrese su poslate note u kojima se traži odgovor na pitanje gde su nestali građani Srbije.

– Naš počasni konzul u Maliju ima jako dobre veze i kontakte tamo, pa smo konačno pre dva dana uspeli da dobijemo potvrdu gde se naši građani nalaze, a rečeno nam je i da se osećaju dobro – otkriva naš izvor.

Vlasti Malija su tražile od srpskih vlasti informaciju o tome da li imaju saznanja da se uhapšeni bave nekim poslovima koji su vezani za destabilizaciju malijskog režima. Prema saznanjima „Blica“, odgovor iz Srbije bio je negativan. Vlasti Malija zatim su se interesovale i da li su uhapšeni eventualno vojna lica.

Prema poslednjim informacijama, MSP Malija primio je roditelje uhapšenih i očekuje se da oni uskoro budu na slobodi.

U Ministarstvu spoljnih poslova nisu želeli da govore za „Blic“ o ovome jer je situacija prilično osetljiva.

Zanimljivo je, međutim, da na sajtu našeg Ministarstva spoljnih poslova, pored informacije o tome da je našim građanima potrebna viza za Mali koja se pribavlja u Ambasadi Malija u Rimu, stoji i preporuka da se u tu afričku zemlju ne putuje.

– Zbog konfuzne i nestabilne aktuelne unutrašnje situacije u zemlji zasad se ne preporučuje kretanje po teritoriji Malija – stoji na sajtu MSP i navodi se da se „preporučuju diskretno ponašanje i pristojno oblačenje“.

Diktatura duga četvrt veka

Iako jedna od najsiromašnijih zemalja na svetu, Mali je od 1990. predstavljao jednu od retkih relativno stabilnih demokratija na afričkom kontinentu. Međutim, stabilnost je narušena u januaru 2012. godine, kada su oružane grupe tuareških separatista podigle pobunu na severu zemlje u nameri da otcepe taj deo teritorije Malija i proglase nezavisnu državu Tuarega.

Vlada Malija nije adekvatno odgovorila na ovu pobunu, te su tuareški separatisti osvojili velike delove teritorije na severu zemlje. Razočarani slabom reakcijom vlade u Bamaku na pobunu Tuarega, delovi malijske vojske su izvršili vojni udar u martu 2012. godine i zbacili sa vlasti tadašnjeg predsednika Amadou Toumani Turea.

Ipak, pod međunarodnim pritiskom, vođe vojne hunte su u aprilu 2012. godine predale vlast prelaznoj civilnoj vladi. Zbog nestabilnosti i pretnji islamista, međunarodna zajednica predvođena Francuskom je počela da strahuje da će islamisti uspeti da stignu do glavnog grada Bamakoa i da će pretvoriti Mali u „terorističku državu“.

Januara 2013. godine Francuska je poslala svoje vojne trupe u Mali kako bi pomogle vladinim snagama. Nestabilna situacija traje do danas.

Izvor: Blic

Ostavite komentar