POLITIKA REGION VESTI

Vučić: Osoblje povučeno iz Makedonije zbog obaveštajnog delovanja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je odlučeno da se osoblje ambasade iz Makedonije povuče jer su nadležni organi pružili dokaze o veoma ofanzivnom obaveštajnom delovanju protiv organa i institucija Srbije.

Foto: Screenshot/ slobodnaevropa.org

Vučić je novinarima u Bariču, kod Beograda, rekao da je za tu odluku bilo nekoliko razloga ali da su „nadležni organi“ ustanovili to i predstavili i njemu i Vladi Srbije dokaze o takvom delovanju.

Mi ćemo nastaviti da razvijamo prijateljske odnose Beograda i Skoplja. Naše je samo da naši ljudi budu pripremljeni i spremni i da se zaštiti prijateljstvo Srba i Makedonaca, ali i da znamo kako je delovati u drugačijem i novom okruženju koje nama nije bilo poznato do pre nekoliko meseci“, rekao je Vučić.

Nije želeo da iznese više detalja ali je rekao da će „za sedam do deset dana sve biti uobičajeno“.

Razlozi za povlačenje osoblja nisu poznati a makedonska agencija Makfaks je javila, pozivajući se na neimenovane izvore, da je Beograd dobio informacije da će Makedonija biti predlagač za glasanje za ulazak Kosova u Unesko, prenela je Beta.

Vlada Makedonije saopštila je tim povodom da će u odnosu na glasanje za članstvo Kosova u Unesko imati u vidu poziciju većine zemalja članica EU, javila je Televizija Telma.

Vlada Makedonije navela je da uvek sledi interese države bazirane na pricipima dobrosusedstva i unapređenja regionale saradnje, neutralnosti i nemešanja u sporove među državama.

Foto: N1

Premijerka Srbije Ana Brnabić je malo ranije održala konsultacije sa ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem i sa predsednikom Srbije u vezi sa povlačenjem osoblja ambasade Srbije iz Skoplja.

Premijerka je na pres konferenciji u Beogradu najavila saopštenje iz kabineta ministra Dačića danas u podne.

Prethodno je potvrđeno da su svi zaposleni u Ambasadi Srbije u Skoplju povučeni na hitne konsultacije u Beograd, a da je Ministarstvo spoljnih poslova Makedonije dobilo notu.

Ambasadorka Dušanka Divjak Tomić i osoblje, kako javlja javni servis Srbije, sinoć su doputovali u Beograd.

Ministarstvo spoljnih poslova Makedonije je saopštilo da je primilo poruku od Ambasade Srbije u Skoplju da su pozvani na konsultacije u Beograd.

Makedonski MUP je saopštio da preduzima mere povećanog obezbeđenja zgrade Ambasade Srbije u Skoplju, javila je TV 24.Kako javlja makedonski biro Radija Slobodna Evropa, Ministarstvo nije upoznato sa razlozima ove odluke zbog čega će kontaktirati Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, kako bi utvrdili povod.

„Prema odredbama Bečke konvencije o diplomatskim odnosima, nadležne institucije Republike Makedonije preduzimaju mere za zaštitu sigurnosti i integriteta Ambasade Republike Srbije u Skoplju“, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova Makedonije.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Ostavite komentar