GLASNIKOV MAGAZIN VIDEO GLASNIK

75 godina od premijere „Kazablanke“, filma o vanvremenskoj ljubavi (VIDEO)

Američki film „Kazablanka“, koji mnogi smatraju najvećim ikada snimljenim filmom o vanvremenskoj ljubavi, gubitku i iskupljenju usred borbe protiv nacista, obeležava 75. godišnjicu od prvog prikazivanja u SAD.
Foto: Tanjug, AP/Profiles in History

Ostvarenje je prvi put prikazano u Njujorku 26. novembra 1942. godine i ubrzo je postiglo svetsku slavu sa Oskarom za najbolji film 1944. godine.

Film reditelja Majkla Kertiza je ljubavna drama sa sjajim Hemfrijem Bogartom i Ingrid Bergman u glavnim ulogama. Radnja se vrti oko Rika Blejna, vlasnika restorana koji ne zna da li bi se osvetio ili pomogao bivšoj ljubavnici Ilzi Lund koja se jednog dana pojavila u njegovom lokalu sa novim ljubavnikom i očajnički traži njegovu pomoć.

Foto: Screenshot/ Youtube

Radnja se dešava tokom Drugog svetog rata u Kazablanki u Maroku, koji je tada bio pod kontrolom Višijevske Francuske.

Prema anketi iz 2006. godine, „Kazablanka“ je omiljeni film britanskih poslanika, a u SAD je na trećem mestu najvećih američkih filmskih ostvarenja.

Film i dalje puni bioskopske sale, dok je Oskar koji je Kertiz osvojio prodat 2012. godine na aukciji za više od dva miliona dolara, a čuveni klavir u Rikijevom kafeu za 3,4 miliona dolara.

Kruže i priče o snimanju filma, a jedna od najpoznatijih je „hemija“ koja je i privatno postojala između Bogarta i Ingrid Bergman. Članovi njihove porodice, među kojima Izabela Roselini i Lorin Bekol insistirale su da glumci nisu imali ništa privatno i da nisu ni očekivali da će film postići takav uspeh.

Foto: Screenshot/ Youtube

Ingrind Bergam, koja je preminula 1982. godine, rekla je jednom prilikom da nije bila impresionirana kad joj je bila ponuđena uloga, ali ju je prihvatila.

Prva glumica za ulogu u filmu bila je Hedi Lamar, koja je odbila ponudu.

„Kazablanka“ za mnoge predstavlja sjaj starog Holivuda sa velikim režiserom, zvezdama, kostimima i scenografijom, i smatra se klasikom svetske kinematografije.

Izvor: N1

CEO FILM SA PREVODOM MOŽETE POGLEDATI OVDE

Casablanca (Kazablanka) 1942

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar