VERA I VEROVANJE VIDEO GLASNIK

Deca Svetog Vasilija: Litija od 30 kilometara stigla u Trebinje, hiljade vernika podržalo Srbe u Crnoj Gori (video)

Deca Svetog Vasilija: Litija od 30 kilometara stigla u Trebinje, hiljade vernika podržalo Srbe u Crnoj Gori (video)

Više hiljada vernika večeras je u litiji prošlo glavnim trebinjskim ulicama do Sabornog hrama gde se služi moleban u znak podrške Srbima u Crnog gori i očuvanju srpskih svetinja u toj državi.

Litija je jutros krenula iz Mrkonjića, rodnog sela Svetog Vasilija Ostroškog, a vernici su peške prešli 30 kilometra do Trebinja.

U predvečerje su prošli pored manastira Trvdoš gde ih je sačekao veliki broj građana, a vernike iz cele Hercegovine i drugih delova RS, kao i Crne Gore, Trebinjci su na glavnoj ulici pozdravili aplauzima.

Učesnici su pjevali „Ne damo svetinje“ i „Kosovo je Srbija“.Izvor:Blic

Mitropolit Amfilohije predvodi litiju u Podgorici

Litiju u Podgorici predvodi crnogorski mitropolit Amfilohije. Ispred Hrama Hristovog vaskrsenja i večeras se okupilo na desetine hiljada ljudi.

Pored mitropolita Amfilohija, molebanu u Podgorici prisustvuju i vladika bregalnički Marko iz Ohridske arhiepiskopije i mati Anastasija, igumanija manastira Devič sa Kosova i Metohije.

Hiljade vernika krenulo na litiju prema Trebinju, dugu 30 kilometara, da podrže Srbe u Crnoj Gori
Podrška stiže i iz rodnog sela Svetog Vasilija

Nekoliko hiljada vernika iz svih delova Hercegovine krenulo je u litiji iz Mrkonjića, rodnog sela Svetog Vasilija Ostroškog, prema Trebinju sa ciljem da pruže podršku braći u Crnoj Gori.

Litiju predvodi sveštenstvo Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske, a sa vernicim narodom su i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, generalni direktor „Elektroprivrede Republike Srpske“ Luka Petrović i brojni čelnici istočnohercegovačkih opština.

Video:

Vernici svih životnih dobi prepešačiće put dug tridesetak kilometara.

Kod Manastira Tvrdoš pridružiće im se episkopi zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije, episkop dizeldorfski i cele Nemačke Grigorije i umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanaije.

Među vernicima koji su krenuli iz rodnog mesta ostroškog čudotvorca je i tridesetak članova Karate kluba „Hercegovac“ iz Bileće.

– Mi, karatisti, jasno šaljemo poruku da ne damo svetinje u Crnoj Gori – rekao je predsednik kluba Darko Stevanović.

U litiji je i grupa mladića iz Novog Goražda koji su došli da podrže braću u Crnoj Gori.

Planirano je da vernici u Trebinju budu oko 18 časova kada će u Sabornom hramu biti služen moleban.,Izvor:Telegraf

Obrada:JutarnjiGLASnik                                                     Foto:Screenshot

Ostavite komentar