KULTURA VIDEO GLASNIK

Dok nam ne odglave državu, siti ćemo se najesti đubreta (VIDEO)

Scenario za čuvenu predstavu Klaustrofobična Komedija napisao je, po običaju briljantni, Dušan Kovačević.
Foto: Screenshot/ Youtube

Premijera-praizvođenje ove predstave bila je u Zvezdara Teatru, 6. novembra 1987. godine

One koji su gledali predstavu da podsetimo na dijalog, koji ne prestaje u ovoj zemlji da bude aktuelan, između milicionera Vuleta i Save, a onima koji do sad nisu gledali, preporučujemo da je obavezno pogledaju.

MILICIONER: Šta radiš to, Savo?
SAVA: Skupljam stari hleb. Za svinje.

MILICIONER: Držiš svinje?
SAVA: Ne držim, izdržavam ih. Posle prodaje izdržavaju one mene… Tako, izdržavamo se.

MILICIONER: Hm… Mala ti plata, Savo.
SAVA: Mala… Pomažem sina, kćerku, sestru, brata i majku.

MILICIONER: Puno ih je.
SAVA: Nije njih puno, moj Vule, nego je mene malo. Da me ima više, bilo bi mi lakše. A njih hvala Bogu, nikad previše.

MILICIONER: Da… a ja mislio da bacaš đubre, pa se baš obradovao što te vidim.
SAVA: Pre pola godine sam prestao da plaćam komunalno. Kad su me tužili, rekao sam sudiji: Neću da plaćam, jer ja nemam šta da bacim… A malopre se nešto mislim da sam, ipak, pogrešio. Morao bi da im plaćam, ali ne zato što ne bacam, već za ono što uzimam… A tebi je malo krivo što vidiš da skupljam hleb?

MILICIONER: Jeste… I da znaš, ima da ti pomognem… Ima da pređeš da radiš kod mene. Nećeš ti meni da prekopavaš tuđe đubre.
SAVA: Sve zavisi, moj Vule, šta je đubre… Jedan moj komšija, inače baš gospodin čovek, krenuo uoči Nove godine da baci đubre. Lift se zaglavio, a ovi što ga odglavljuju otišli na doček. Kad su ga oslobodili posle dva dana, čovek pojeo sve što je poneo da baci.

MILICIONER: Đubre?
SAVA: Bilo đubre dok nije ogladnio. Sutradan, po zaglavljivanju, počeo da prebira po kesama: ovo još može da se jede, ovo nije đubre, ovo jeste, ovo nije… Prvi dan. Drugi dan sve pojeo. Našli ga s praznim kesama. Još se izvikali na njega: Što si pošao da baciš kad nije bilo za bacanje! Vozaš se iz luksuza! Morao čovek da se izvinjava što je dva dana proveo u liftu i jeo đubre.

MILICIONER: Da… svega ima.
SAVA: A jedan moj komšija, pesnik, kad je čuo ovo, rekao mi je: Znaš, Savo, neko jede đubre u zaglavljenom liftu, a većina u zaglavljenoj državi. Veli, dok nam ne odglave državu, siti ćemo se najesti đubreta.

Priredio: Jutarnji GLASnik/ M. A. M

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

 

Ostavite komentar