VIDEO GLASNIK

Dušan Delić, od Čuruga preko Novog Sada do Vojvode od Čikaga: Život je čudo (VIDEO)

Pesma „Novi Sade grade mili“ čiji su laloški taktovi osvojili srca korisnika Jutjuba, bila bi još jedna u moru sličnih himni Novog Sada, da nije reč o numeri koja je napisana i objavljena u Čikagu, a koju potpisuje Duke Dušan Delić, koji se afirmisao kao pop i bluz pevač u „vetrovitom gradu“.

Ilustracija, Foto: Jutarnji GLLASnik, Printscreen/ Privatna arhiva/ Duke Dušan Delić)

Numera koje opisuju Novi Sad ima mnogo, ali ova je posebna i izdvaja se nostalgijom za srpskom Atinom, kojom je predivno obojena.

Umetnik Duke Dušan Delić , poznatiji kao Duke of Chicago, nastanjen je u SAD, u Čikagu, u koji je došao iz Novog Sada 1991. godine.

Detinjstvo je proveo u Čurugu, a kao student na Teološkom fakultetu u Beogradu, sa izuzetnim talentom za umetnost, biva zapažen po ilustracijama portreta, dok je beležio filozofske i teološke misli svojih profesora, koji su to  zapazili i po čijoj preporuci odlazi u Grčku na specijalizaciju ikonografije…

Kao slikar, ikonograf, 1991. godine odlazi u SAD, gde na Kongresu Srba u Čikagu, u hotelu „Hajat“, izlaže svoje ikone, koje su u to vreme za mnoge posetioce bila umetnička atrakcija, pa je na toj izložbi dobio mnogobrojne porudžbine, kao i ponudu za posao ilustratora u američkoj advertajzing kompaniji…

Tako je počeo novi umetnički život u Americi, gde uspeva svojim talentom i požrtvovanim radom da obezbedi komforan život za svoju porodicu, a svoju karijeru podigne na najviši stepen, gde su mu klijenti bili; Marlboro, Playboy, McDonalds, Kraft, Sony, NDB i mnoge druge vodeće svetske kompanije…

U muzički zivot ulazi kao član „Chicago Black Buls Benda„, sa kojima je imao više zapaženih nastupa, a prvi zajednički video – hit „Himna Novaka Đokovića’’ na Jutjubu videlo je više od pola miliona posetilaca.

Odlaskom jednog člana u New York, bend prestaje sa radom a Duke Dušan Delić, pod umetničkim
imenom DUKE OF CHICAGO, nastavlja na radu svoga duplog CD-a ‘’SVETSKO KOLO’’, na kome je radio pune tri godine, u studiju Vladimira Prljića Prlje, u Čikagu…

U svojim pesmama Dušan iskazuje čežnju za svojom domovinom Srbijom, kroz slike sećanja na svoj život u
Srbiji, svoju familiju i oca koga je rano izgubio, kao i slike Čuruga u kom je odrastao, te Novog Sada
u kom je živeo, pre nego što je krenuo u svet.

Sve pesme ukupno 16, kao i video spotove mozete čuti na Jutjubu. Većinu od spotova uradio je sam Duke Dušan Delić…

Posle svoga prvoga albuma “Svetsko Kolo“ koji je svakako bio zapažen kao prvi dupli album u pop-evergrin žanru, urađen u dijaspori, Duke je uradio i drugi album. “Baby i Know What Love is“ je dupli album sa 20 pesama kojim preovlađuju najnoviji svetski zvuci u tehno, hip-hop i rep žanru…

Duke je izbacio i nekoliko singlova kao sto su hitovi “Kazanova“ i “Mi Casa Su Casa“ itd…

Upoznajte Dušana predivnom i toplom pričom dokumntarca „Život je čudo“

Priredio: Jutarnji GLASnik/ M. A. M.

[frontpage_news widget=“9692″ name=“Prethodni članci“]

One Reply to “Dušan Delić, od Čuruga preko Novog Sada do Vojvode od Čikaga: Život je čudo (VIDEO)

 1. Jedan, jedini i neponovljivi Duke
  Hvala autoru sto je citaocima Jutarnjeg Glasnika predstavio jednog izuzetnog umjetnika, stvaraoca, kantautora, pjesnika, muzicara, ikonopisca…..
  Tesko je pisati o liku i djelu Dusana Delica. On je toliko raznovrstan i svestran, da morate biti dobar poznavaoc podrucja u kome zelite pisati o njemu.
  Kao muzicki pedagog menadzer, ja cu se zadrzati na Dukiju kao svestranom muzicaru.
  Vec dosta vremena poznajem Dukija, druzim se i saradjujem sa njim. Pocascen sam sto mi Duki svaki novi muzicki proekt prvom prezentuje i ocekuje od mene neko misljenje, a mi smo u takvim odnosima, da se misljenja saopstavaju u svim oblicima: i lijepa i losija.
  Interesantan je kao muzicar: i kompozitor, i tekstopisac, i aranzer, i izvodjac, i tonmajstor…..
  Sve Dule moze da napravi i to na visokom nivou – sam, i to je njegova velicina i snaga.
  A o njegovim zanrovima da ne govorim. Nije uospte u pitaqnju cega se Duki uhvati: i narodna, i zabavna, i plesna i evergrin, i jazz i rep, house i techno. Duletu je svejedno, on za sve ima osjecaj kao da je u tom stilu vec desetcima godina. Takav osjecaj zadivljuje.
  Duki stvara i kada spava. Toliko puta znao me probuditi, toliko puta poziv u kasne sate (a on je u vremenskoj zoni 3 sata ispred mene). Duki stvara i kada je za volanom, kada je na Maya Rivijeri na odmoru, kada je u Novom Sadu, Beogradu, u avionu. U njegovim celijama stalno se nesto desava u stvaralackom smislu. Pa cak onda kada je i u manastiru.
  Cisti patriota koji sve vise tezi ka svome Curugu, svojim Karlovcima. Vojvodini.
  I trebao bi naci tamo svoje utociste, dok je jos u snazi stvaranja. Mislim da bi tamo bio jos produktivniji, njegove pjesme umivale bi Dunav, Novi Sad, polja, salase. Razvedrio bi on i nebo i ljude.
  Duki je veliki potencijal i snaga, i ovo je malo prostora i vremena pisati o njemu.
  Sa njim treba zivjeti i dozivljavati ga.
  Duki, idemo dalje.

Ostavite komentar