PODSEĆANJA VIDEO GLASNIK

Kolona je krenula iz Bosne 11. juna ’99. u cik zore. Zadatak je bio da se stigne pre NATO trupa (VIDEO)

„Dobri su vojnici Englezi, Francuzi, Italijani, impresivno deluju američki dvometraši navežbanih mišića. Ali, nemaju oni ono što ima naš vojnik iz provincije. Ne razumeju oni šta je to „što se mora“ i kako je kada „je čovek na ivici snage“. Ovako je u svojim memoarima pisao pukovnik Sergej Pavlov, koji je 1999.godine komandovao bataljonom ruskih desantnika, koji su zauzeli aerodrom Slatina.

Ilustracija, Foto: ruskarec.com

Kolona je krenula iz Bosne 11.juna u cik zore. Zadatak je bio da se stigne pre NATO trupa, kojima je bilo značajno bliže iz Makedonije. Ipak, 600 kilometara pređenih odgovarajućom brzinom su učinili svoje.

General-pukovnik Leonid Ivašov, u to vreme načelnik glavnog odelenja međunarodne vojne saradnje Ministarstva odbrane RF objašnjava:

– Bilo je neophodno zaštititi Srbe i pokazati da se mi nećemo potčinjavati SAD, koji su se ponašali nabusito, a na sve još trebalo je i poštovati rezoluciju SB UN 1244. Znamo da Amerikanci i samu suštinu rezolucije tumače na svoj način, i da mi nismo izveli naš marš Amerikanci bi se na Kosovu samostalno rasporedili .

Kako su Ruske trupe dočekivali u administrativnom centru Kosova, prikazala je ne samo američka televizijska mreža CNN u svojoj rubrici „bez komentara“, već i na filmu „Ruski tenkovi u Prištini“ vojnog novinara Alekseja Borzenka. On ovaj dan u Prištini opisuje na sledeći način:

– Policajci su nam proverili dokumenta i rekli da naši tenkovi dolaze. Mi nismo mogli da poverujemo, a ispostavilo se da je tačno! Svi su na centralnom gradskom trgu- idite tamo, rekli su. Kad smo došli zatekli smo prazne cvetne leje i veoma mnogo ljudi koji rusku vojnu tehniku zasipaju cvećem. Došao je zapravo sasvim mali odred. Iza mene su bila dvojica Srba, koji su, kako sam shvatio, imali neke veze sa vojnim snagama. Oni su među sobom tiho govorili: vidi, malo je Rusa. Koliko ti imaš ljudi? Kod mene su četvorica, kod tebe šestorica. Daj brzo da se odvezemo na Slatinu, da zauzmemo najviše tačke oko aerodroma, da postavimo oružje i možda zaštitimo ruske trupe, ako počnu da pucaju na njih.

Zaista, u ovom maršu ruskih vojnika iz Bosne učestvovalo je manje od 200 vojnika. Uzgred, još do dolaska desantnika, obaveštajci su besprekorno odradili svoj posao,obzirom da su još pred kraj maja zauzeli aerodrom pod svoju kontrolu. Rukovodilac operacije bio je, tada još major Junus Bek Evkurov, koji je rekao : „Bilo je nas 18. Bilo je potpuno dovoljno. Sve smo zauzeli. Ali ipak tako, da niko nije ni primetio da smo zauzeli.“

Ali, primetili su posle, 12.juna 1999.godine, kada su Rusi već bili na licu mesta, savršeno rešeni da ne propuste vojnu tehniku NATO na ovaj strateški važan objekt. Kako je naknadno pisao jedan od pripadnika Vazdušno- desantnih snaga Aleksandar Lobancev u svojoj knjizi „ oružje koje je svako od nas imao, bilo je sposobno da uništi veći deo zemljine kugle“. A zašto? Zato što je lokalni konflikt mogao da preraste u nešto mnogo globalnije. Nadaleko je poznata izjava koja se pripisuje generalu Džeksonu, komandantu britanskih trupa na Balkanu, a koja je bila izrečena kao odgovor generalu Klarku koji je insistirao na odlučnijem odgovoru Rusima: „Neću započinjati Treći svetski rat za vas“.

A da li se uopšte razmatrao scenario tako ozbiljne konfrontacije? Govori Leonid Ivašov:

– Mi smo proanalizirali različite varijante i o svakoj smo izveštavali rukovodstvo u Moskvi. Da bi doneli odluku o započinjanju rata sa Rusijom, bio je neophodan konsenzus saveta NATO-a. Nekoliko država sa kojima smo vodili pregovore neformalnim kanalima je jednoznačno reklo da oni neće preduzeti taj korak. Kao drugo, čak i da su Amerikanci izvršili pritisak na svoje partnere, kao što su učinili pred početak bombardovanja, mi bismo svejedno imali neko rezervno vreme na raspolaganju. Postojala je još jedna varijanta: čuje li se prvi pucanj, onda bi srpske snage napustile sporazum o miru i napale NATO trupe. Oni bi nam rado pružili podršku. Odnosno, sve varijante su bile razmotrene

Potom je došlo do problema sa snabdevanjem ruskih desantnika, manjkalo je dugo očekivano pojačanje, a u pozadini svega toga došlo je do pregovora, koji su rezultirali time da je Slatina ostala pod zajedničkom kontrolom sa NATO trupama. General-pukovnik Ivašov nastavlja:

– Realno ocenivši situaciju, mi smo shvatili da ne možemo potpuno da organizujemo i kontrolišemo vazdušni prostor. U to vreme, to je bio skup i zahtevan zadatak za nas, a nije bilo ni jasne političke volje. Odnosno, mi smo mogli ili da zajednički koristimo aerodrom ili da se žestoko sukobimo. Samo jedan bataljon nije bio dovoljan kako bismo zadržali Slatinu.

Kakvu je istorijsku ulogu odigrao marš na Prištinu? Možda je dolazak ruskih desantnika previše nade dao kosovskim Srbima, koji to vreme nisu iskoristili da pobegnu od terora OVK, a koji je postao još gori nakon rata? Potražimo odgovor u knji zi desantnika Aleksandra Lobanceva „Kosovo 99“:

„Rusi nisu zaštitili Srbe, a opet, bez ruskih snaga, Srbima bi bilo još lošije. Vojnici, posebno na određenim mestima, goreli su od želje da pomognu braći Slovenima, ali su političari to sve razmatrali i doživljavali na drugačiji način. U principu i nije moglo biti drugačije- Rusija je tih godina bila politički potpuno slaba i nije mogla da se odupre pritiscima SAD. Što se tiče nas, 200 ruskih desantnika, naša je savest čista. Mi smo učinili sve što je bilo na nama…“

Izvor: Glas Rusije; Autor: Timur Blohin,

2 Replies to “Kolona je krenula iz Bosne 11. juna ’99. u cik zore. Zadatak je bio da se stigne pre NATO trupa (VIDEO)

  1. AJDE OKO OVAKO OZBILJNE TEME DA BUDEMO MALO PRECIZNIJI I BOLJE INFORMISANI !VAŽAN JE KRAJ I NASTAVAK;VEOMA BRZO TADAŠNJI RUSKI PREDSEDNIK VLADIMIR PUTIN POTPISAO JE NAREDBU (AKO SEĆANEJ NE VARA NEGDE OKO DJINDJIĆEVOG UBISTVA)DA SE HITNO 1500 VOJNIKA RUSKIH POVUČE SA KOSOVA(PREMA KASNIJIM INFORMACIJAMA:RUSIJA JE BILA BLIZU BANKROTA U BUDŽETU JE BILO JOŠ SAMO NEKOLIKO PLATA ZA DRŽAVNU ADMINISTRACIJU;ZAPAD JE DAO 4 MILIJARDE MARAKA KREDITA(JELCINJ I PRIMAKOV) I ISPALTE PLATA BILE REDOVNE :KRENUAL GORE CENA NAFTE I GASA I RUSI SE IZVUKLI A KOSOVO TAKO „PRODATA AMERIAM DA MOGU BAZU PRAVITI BON STIL BEZ BLISKOG SUSRETA SA RUSIMA OSTALO JE PROPAGANDA:TOLIKO O VELIKIM ZAŠTITINICIMA:NIJE BOLJE PROŠAO NI SRPSKI NOVAC SAKRIVAN OD NATO BONBARDOVANJA I PLANIRANE OKUPACIEJ SRBIJE I PLJAČKE NARODNE BANKE;SA KAMTOM OD 20 GODINA NARASTAO NA 260 MILIJARDI SA 45 EURA ZAVRŠIO U RUSIJI PO TAJNOM PALO SA MILOŠEVIĆ MIROM I PLAĆENI TROŠKOVI 50 000 MIGRANATA GLAVNIH ČLANOVA JULA:SPSA:I „ZASLUŽNIH GRADJANA SISTEMA MILOŠEVIĆA VREMENA NA SUPERIORNIM RUSKIM KLINIKAMA I DEMENCIAJ CENTRIA ZA PRODUŽENJE ŽIVOTA ALI I POLA ZA RUSKE POTREBE OLIMPIJADE;(18 MILIJARDI;OBNOVE LENJINGRADA TADA 6 MILIJARDI;MOSKVE I BOLJŠOG TEATRA ALI I TROŠENJA MIRA AMRKOVIĆ U NEKIM DILOVIMA SA EX YU FRENDOVICAMA PO PLANU HELMUTA KOLA I JOŠ DVW GLAVNE NJEGOVE AGENTKINEJ ZA RUSIJU NARAVNO OPET IZ SRBIJE(JEDNA BILA PREKO POLA VEKA;JEDAN 7 GODINA U LENJINGRADU A MIRA U MOSKVI 25 GODIAN I SVE GLAVNI ILJUMINATI TZV IZ SRBIJE U SVETSKIM UPRAVAMA I EU POMENUTIHJ ILJUMInATA!ETO TOLIKO UZ NAPOMENU DA NISU ČIST NI RAČUNI IZ KLIRINŠKOG PERIODA SA RUSIJOM I SSSR EX YU OKO 2 MILIJARDE TADA JOŠ DOLARA!OSTALO JE POLITIKA I MARKETING I PROMINDŽABENI PROGRAM!I

Ostavite komentar