DRUŠTVO VIDEO GLASNIK

Kome treba mala policijska stanica na tromeđi državnih granica

Kome treba mala policijska stanica na tromeđi državnih granica

U medijima se svakodnevno priča o ulaganjima u bezbednost , a država nije u stanju da reši decenijama probem jedne male policijske stanice na krajnjem istoku zemlje, na tromeđi državnih granica u veoma interesantnom područiju po pitanju bezbednosti.

Kažu – „Niste na listi prioriteta za tekuću godinu…“
Ako nismo prioritet, kakve su tek druge stanice po Sbije?
Surova realnost policije u Negotinu.

Policijska stanica Negotin koja u svom sastavu ima više celina, funkcioniše na više odvojenih lokacija, što je već samo po sebi neprirodno i znatno otežava rad svima. Tako se na primer policijska ispostava (policija opšte nadležnosti) nalazi u zasebnom objektu stare manje Opštinske zgrade.

Saobraćajna policijska ispostava se trenutno nalazi u totalno odvojenom i udaljenom objektu koji pripada lokalnom komunalnom preduzeću, a saobraćajci su tu završili nakon više selidbi u poslednjih petnaestak godina obzirom da ih je lokalna samouprava premeštala iz jednog u drugi objekat. U jednom momentu su završili u objektu koga je u međuvremenu kupilo fizičko lice kome su na dalje jedno vreme plaćali ogromnu kiriju. Kako god, svim tim selidbama radni kancelarijski prostor im je bivao sve manji i skučeniji.

Uslovi u kojima radi policija u Srbiji

Tragom fotografija na FB stranici Policijskog sindikalnog pokreta od 31.07.2018.godine, redakcija Jutarnjeg GLASnika potražila je odgovor o uslovima rada policije  Negotinu i došla do sledećih saznanja.

U Policijskom sindikalnom pokretu kažu:

Tokom prošle godine konstantno smo apelovali pisanjem raznih dopisa od kojih su neki upućivani i samom ministru MUP. Tada se nešto I pokrenulo i na decembarskom sastanku naše delegacije sa radnom grupom MUP, obrazloženo nam je da nisu opredeljena sredstva za Negotin, ali da će se prenamenom drugih nekih sredstava, rešiti pitanje krova na tom objektu namenjenom za useljenje i da će se time sprečiti njegovo dalje propadanje.

Prozori policijske stanice

To je nakon nekoliko meseci početkom ove godine i urađeno, postavljen je novi krov. Na daljim sastancima samo nam je potvrđeno da navodno Negotin u tom pogledu nije prioritet i da nisu izdvojena sredstva za dalje unutrašnje radove na tom objektu.

Iz svega ovoga može se zaključiti da izgleda niko nikada nije ni ukazivao na problem sa kojim se zaposleni u PS Negotin suočavaju godinama ili da nisu bili uporni. Drugo objašnjenje za to da nismo na listi prioriteta – ne znam. A postavlja se onda pitanje – pa u kakvim su uslovima onda te policijske stanice koje su prioritetnije?!

Policijski sindikalni pokret kao jedna od manjih i među najmlađim sindikalnim organizacijama, nastao je između ostalih i na tim temeljima – praktičnoj svakodnevnoj problematici zaposlenih u manjim sredinama. Formirani smo krajem 2016. godine iz redova policajaca nezadovoljnih radom sindikata koji deluju u Negotinu a kojima su sedišta, a samim time i težište delovanja, daleko odavde.

Idejno smo koncipirani kao borbenija sindikalna organizacija koja je lako prilagodljiva datim situacijama radi što bržeg rešavanja problema radnika i samim time smo u potpunosti konfrontirani idejama najvećeg reprezentativnog sindikata u MUP, koji sebe naziva nezavisnim, a kojima je osnovni princip – ne talasaj, budi dobar sa poslodavcem.

Policijska stanica u Negotinu nije prioritet

E pa zbog „ne-talasanja“ i prodajom magle zaposlenima kojekakvim obećanjima, dugogodišnjim zamajavanjem nekakvim sindikalnim ponudama i slično, totalno je zamrla i svest kod radnika i zaboravilo se šta je u suštini sindikat i čemu on služi.

Na neki način imali smo privilegiju da se od samog nastanka suočimo sa svim onime što smeta razvoju sindikalizma, a što smo u hodu savladavali i time stasavali u organizaciju koja se istinski bori za uslove rada zaposlenih, kao i građana koji dolaze. Tu mislimo na ono favorizovanje drugih i odnosu na nas, pravljenje da nas nema, zanemarivanje naših zahteva u početku, a kasnije i raznim pritiscima.

Uprkos svemu izborili smo se za plaćanje prekovrenenog rada, za vođenje evidencija o ostvarenim satnicama kod angažovanja formacije interventne jedinice policije i za mnoge druge stvari za koje se nije ni znalo do tada. Nije se znalo jer nije imao ko time da se bavi. E sad, što je to odjednom zasmetalo možda nekim rukovodiocima u Boru, u sedištu uprave, pa su mnoge dugogodišnje nepravilnosti isplivale, to već nije do nas.

Da se ranije kako oni smatraju “talasalo”, a mi smatramo ukazivali na uslove rada možda ne bi ni dolazilo do problema. Zaposleni su imali prilike da vide praktičnu upotrebu osnova sindikalnog delovanja i najzad su spoznali da sindikalizam nisu „prodaja na rate, butke i polutke“ već nešto sasvim drugo. A uvideli su i razlike između sindikata radništva i sindikata satkanog od članstva iz redova rukovodioca i starešinskog kadra orijentisanog striktno na karijerni razvoj i napredovanje.

Oronula fasada opasnost za građane i policajce
Negotinski policajac tretiran kao rob neuslova, izložen promaji polupanih prozora, memli i buđi

Vezano za ovaj konkretan problem oko nehumanih uslova za rad. Naiđosmo na zid koji se očigledno ne može prevazići nekakvim konvencionalnim merama iz priručnika za sindikalno delovanje, pa pošto nismo imali prilike do sada da se bavimo sa takvim stvarima, razmotrićemo dalje naše aktivnosti.

Katastrofalni uslovi za rad

Ukoliko i dalje ne budemo smatrani prioritetom, te ukoliko i dalje Negotinski policajac bude tretiran kao rob neuslova, izložen promaji polupanih prozora, memli i buđi, onda ćemo okrenuti drugi list. Kad to kažem, mislim na okretanje lista udžbenika o fenomenu sindikalizma, pa da vidimo šta kažu poglavlja o taktikama protesta, delimičnih obustava rada, štrajka i slično. Ipak smo mi volonteri sindikalci, neiskusni i do tih poglavlja još uvek nismo stigli, a volimo teoriju da primenjujemo u praksi.

 

 

Deluje nam primamljivo sve što se tiče lokalnog delovanja sindikata, van velikih centara, bez svih onih važnih stvari kojima se na primer bavi taj “ne-talasački” sindikat kada razgovara i slika se sa ministrom. Do sada nam je polazilo za rukom, za dalje – videćemo.

Jedinstvena sindikalna organizacija zaposlenih u MUP RS sa sedištem u Negotinu
POLICIJSKI SINDIKALNI POKRET (PSP)
– predsednik sindikata-
Igor Đurđević

Autor i Izvor:Jutarnji GLASnik Foto:PSP

Napomena: Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.jutarnjglasnik.info

Ostavite komentar