VIDEO GLASNIK

Negotin: Sećanje na kralja vlaške muzike, Slobodana Domaćinovića (VIDEO)

Slobodan Domaćinović (1951-2015)  bio je samouk muzičar koji je ostavio snažan pečat svojom interpretacijom vlaške pesme.
Foto: Screenshot/ Youtube,
KRAJINA019

Na estradnoj sceni bio je prisutan 35 godina, tvorac preko 200 pesama od kojih su mnoge postale pravi predstavnici vlaške narodne muzike, a proslavio se van granica i Timočke krajine i Srbije. Slovio je za jednog od najvećih interpretatora vlaške muzike, te su ga zvali i kraljem vlaške muzike.

Njemu u čast, Udruženje “Egokult” iz Negotina uz podršku Doma kulture „Stevan Mokranjac“ u gradskom bioskopu u Negotinu večeras  priređuje multimedijalni program  “Sećanje na Slobodana Domaćinovića i prijatelje” uz promociju prvog izdanja “Egokulta” , knjige „Kad bih mogao vreme da zaustavim“ o ovom legendarnom pevaču vlaške muzike.

-Knjigu čini 60 svedočenja i sećanja njegovih kolega i prijatelja i bogato je ilustrovana fotografijama.  Posle obimnog istraživanja, jer u ovoj oblasti do sad nije bilo pisanog materijala, ona predstavlja i svojevrsni hronološki zapis o brojnim muzičarima Negotinske Krajine u poslednjih gotovo pola veka.- kažu u “Egokultu” dodajući da je štampanje prvog izdanja pomogla Opština Negotin. Publika će večeras biti u prilici da, uz priču o Domaćinoviću i njegovim prijateljima, pogleda i video materijal, ali i da uživo čuje pojedine izvođače koji su autentičnim kazivanjem pomogli nastajanje knjige.

Negotinski “Egokult” je inače 2016. godine, multimedijalni program  “Sleteo sam ti u snove” priredio u znak sećanja na jednog od najvećih autora jugoslovenskog novog talasa, Vladu Divljana.

Izvor: Danas/ Piše: J.B.K.

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar