PODSEĆANJA VIDEO GLASNIK

Podsećanja (na zahtev čitalaca iz Čikaga) – UŽIVO Zoran Jovanović i Zoran Đorđević – Sanduče (VIDEO)

Na primedbe naših prijatelja i čitalaca iz Čikaga, da je na portalu Jutarnji GLASnik zapostavljeno pisanje o našoj, a naročito domaćoj i tradicionalnoj muzici, ispravljamo grešku i podsećamo vas na našeg nezaboravnog Zorana Jovanovića.
Foto: Screenshot/ Youtube

U šumadijskom selu Zagorica, gde je Zoran Jovanović i rođen 5. novembra 1951. godine, pokraj Topole znali su da kažu; kada mladi Zoran zapeva, pucaju stakla na prozorima i sijalice na seoskim banderama!

U moćnoj diskografskoj kući Produkcija gramofonskih ploča Radio televizije Beograd (PGP RTB) čuli su za tog momka visokih glasovnih mogućnosti, koji je sjajno pevao, iako nije znao ni kako izgleda notna sveska.

Tako je 1980. godine snimio prvi album sa prvim u nizu hitova „Odvedi me druze pod prozore njene„. Odmah je dobio svoju brojnu publiku nastupajuci na folk-spektaklima svoje kuce: „Hit paradi“, rame uz rame sa Miroslavom Ilićem, Radisom Uroševićem, Tozovcem, Borom Spužić Kvakom, Zoricom Brunclik, Usnijom Redzepovom, Lepom Brenom i „Slatkim grehom“, Muharemom Serbezovskim, Milanom Babićem, Snežanom Djurisić, Zoranom Kalezićem…

Bez mnogo reklame, miran, povučen u zelenilo Šumadije, Zoran je pravio uspešnu karijeru i (kao i nekada) ostao je jedan od najtraženijih solista za vašare, svadbe, ispraćaje, slave i sve narodne tulume. Sa orkestrom kompozitora i harmonikasa Dragana Aleksandrića najviše je nastupao u zemlji i inostranstvu.

Ostali s nezaboravni njegovi hitovi: „Zapalio bih celo selo“, „Prezivecu, prebolecu“, „Ti si ono sto mi treba“, „Pomoravski vrbaci“, „Eh, sto nisam vetric blagi“, „Tajna“…

Osvaja četiri nagrade na nekada prestižnom festivalu narodne muzike „Šumadijskom saboru“, gde pobeđuje 1996. godine sa pesmom „Ljubavna priča“.

Osvaja prvo mesto 1996. u Požarevcu na manifestaciji „Svatovac“.

Godine 200l. snima album „Đavole mali“ za „ZAM“, i kaže da je ovo njegov novi početak, kako bi naučio mlade da bez živog pevanja, dugogodišnjeg učenja i sistematskog rada nema ni uspeha u svetu estrade.

Zoran je preminuo marta 2005. godine

Predlažemo vam da pogledate snimak autorske emisije Zorana Petkovića, u kojoj Zoran Jovanović nastupa uživo uz orkestar vrsnog instrumentaliste Zorana Đorđevića – Sandučeta.

Inače, Zoran Đorđević Sanduče je rođen 30. septembra 1958. godine u Kragujevcu, sa 14.godina dobio je prvu harmoniku i počeo da svira kod učitelja Đorđa Savića iz Beloševca.

Objavio više singl ploča i albuma sa narodnim kolima. Sarađivao sa mnogim poznatim pevačima, a njegov stil sviranja harmonike je primer i uzor mnogim, kako mlađim tako i starijim harmonikašima.

Zoranu Jovanoviću je svirao na poslednjih 5 albuma i jedan je od retkih čuvara naše tradicionalne i prave šumadijske muzike.

Uživajte:

Jutarnji GLASnik/ M. A. M.

 

[frontpage_news widget=“9692″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar