VIDEO GLASNIK

„Super vojnici“ i ruski striži u Beogradu povodom Dana oslobođenja

Migovi, helikopteri i nova vojna oprema očekuju građane na svečanosti „Sloboda 2017“ povodom Dana oslobođenja Beograda 20. oktobra.
Foto: Screenshot/ Youtube

Naleti avijacije, različite pokazne vežbe i simulacije talačkih kriza, kao i vojnici opremljeni najsavremenijom opremom i naoružanjem biće najatraktivniji, rekao je za RTS portparol Vojske Srbije, kapetan fregate Jovan Krivokapić.

Vojska Srbije spremno dočekuje proslavu Dana oslobođenja Beograda kada će u okviru „Slobode 2017“ prikazati najsavremeniju opremu i obučenost svojih pripadnika, rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a portparol vojske, kapetan fregate Jovan Krivokapić.

Građani će tada na aerodromu Batajnica moći da vide i migove koji su stigli iz Rusije, ali oni neće učestvovati u naletu avijacije, kaže kapetan Krivokapić.

„Čitav program ‘Slobode 2017’ biće veoma zanimljiv uz učešće 2.200 pripadnika vojske, 130 različitih vozila i 30 aviona i helikoptera. Naleti avijacije, različite pokazne vežbe i simulacije talačkih kriza kao i tzv. ‘super’ vojnici opremljeni najsavremenijom opremom i naoružanjem biće svakako najatraktivniji“, rekao je kapetan Krivokapić.

Vojnici opremljeni po konceptu 1.500 nalaze se u različitim jedinicama VS i predstavljaju takozvane specijalne snage koje se prve okupljaju i reaguju u vanrednim situacijama. 

U završnom delu programa građani će moći da vide i nalet avijacije.

„Moći će da vide vazduhoplovni defile 30 letelica od ‘migova’ 29 preko ‘orlova’, ‘lasti’ do transportnih helikoptera“, kaže pilot na „migu 29“ i pomoćnik rukovodioca prikaza za letački program pukovnik Aleksandar Piposki.

Letelice koje su nedavno stigle iz Rusije takođe će biti prikazane građanima na aerodromu u Batajnici, a kada budu spremni za poletanje čeka ih dovoljan broj obučenih pilota, naveo je pukovnik Piposki.

„Već sada ima dovoljan broj pilota obučenih za ‘migove 29’, naši piloti stalno učestvuju na vežbama u regionu i svetu, a nedavno su ravnopravno sa ruskim kolegama učestvovali na vežbi održanoj u Rusiji“, rekao je pukovnik Piposki.

Potvrđen je i nastup ruske akro-grupe „Striži“.

„Njihov dolazak očekujemo svakog dana. Oni upravo lete na ‘migovima 29’ i imaju veoma atraktivan program“, kaže pomoćnik rukovodioca prikaza za letački program.

„Slobodi 2017“ prisustvovaće najviše državno rukovodstvo, a očekuje se i dolazak ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua i drugih međunarodnih delegacija.

Izvor: Mondo

[frontpage_news widget=“9692″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar