SRBIJA VIDEO GLASNIK

TRGOVINA DECOM I DEČJI BRAKOVI U SRBIJI: Najmlađa „mlada“ imala samo 11 godina (VIDEO)

Gost emisije „Forum“ na Narodnoj televiziji bila je Sanja Kljajić iz Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu. Ona u emisiji govori o problemima trgovine decom, zabranjenog dečijeg rada i dečijih brakova.

Prošle godine u Srbiji je registrovano 12 slučaja trgovine decom od čega se 10 slučajeva odnosilo na dečije brakove. U većini slučajeva osim braka deca su bila prisiljena i na rad i podvrhnuta seksualnoj eksploataciji. U najekstremnijem slučaju u Srbiji, devojčica koju su roditelji udali imala je samo 11 godina.

Sanja Kljajić je ispričala da je zabluda javnosti da su takvi slučajevi mogući samo u romskim porodicama iako praksa pokazuje da to nije tačno. Govoreći o dečijim brakovima, ona kaže da je ta pojava rasprostranjena dosta u istočnoj Srbiji.

Ona u emisiji objašnjava šta je nedozvoljeni dečiji rad navodeći primer da deca mlađa od 15 godina ne smeju raditi ispod zemlje.

Govoreći o dečijem radu u poljoprivredi u Srbiji, ona je rekla da treba biti oprezan da deca ne rade po teškim vremenskim prilikama, da ne budu izložena pesticidima

– Zloupotreba delijeg rada je ona vrsta rada koja na neki način nepovoljno utiče na detetov rast, razvoj, zdravlje, bezbednost dostojanstvo, moral i njegove mogućnosti da regularno učestvuje u obrazovnom procesu – kaže ona dodajući da bi svaki slučaj trebao posebno da se ocenjuje.

Govoreći o ovim slučajevima ona kaže da voljni pristanak deteta ne dekriminalizuje ta dela zato što tu volju treba shvatiti uslovno. Kao primer navela je devojčice koje su pristale na brak kako bi izašle iz roditeljskog doma u kom su imali neki drugi problem.

Autor i voditelj emisije je Marija Gojković.

Izvor: Radio Snaga Naroda 

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar