REGION VIDEO GLASNIK

TV Žurnal: Underground na Drini – Andrićgrad ( VIDEO)

Serijal od tri dokumentarna filma Magazina Žurnal, bavi se izgradnjom Andrićgrada u Višegradu.

Foto: Screenshot/ Youtube

U prvom delu serijala “Andrićgrad – Underground”, govori se o paradoksima i nezakonitostima, po mišljenju autora,  oko dodele zemljišta na kojem je nikao Andrićgrad, koliko je novca iz brojnih institucija potrošeno na gradnju Andrićgrada, o političkim sukobljavanjima koja je izazvala gradnja i nametanju ćutanja o njemu.

U trećem delu serijala „Andrićgrad za vješanje“, govori se o realizaciji projekta Kamengrad, čiji je idejni tvorac Emir Kusturica, a glavni finansijeri građani Republike Srpske, s obzriom na činjenicu da je najveći deo novca u taj projekat uložen iz entitetskog budžeta.

U trećem delu se iznose podaci da je od osnivanja privrednog društvo „Andrićgrad“, 2011. godine, do danas uloženo skoro 35 miliona maraka.  Od tog iznosa, Kusturičina firma „Lotika“ uložila je svega 1.715.00 maraka.

U filmu se navodi i da nisu definisani konačni vlasnički udeli u društvu “Andrićgrad”, te da Kusturica tvrdi da je on jedini vlasnik “Andrićgrada”, mada su Vlada RS i opština Višegrad uložili nesrazmerno mnogo više novca u taj projekat od njegove firma “Lotika”.

Pogledajte serijal:

1. deo: Andrićgrad – Underground
2. deo: Na Drini Kusturica
3. deo: Andrićgrad za vješanje

Izvor: Žurnal( BiH), Youtube/ Magazin Zurnal Online

Priredio: Jutarnji GLASnik/ M. A. M.

[frontpage_news widget=“9692″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar