DRUŠTVO VIDEO GLASNIK

Uhapšen komandant Četničkog pokreta zbog slanja srpskih dobrovoljaca u Ukrajinu

Uhapšen komandant Četničkog pokreta zbog slanja srpskih dobrovoljaca u Ukrajinu ( Insajder: Braća po veri VIDEO)

Bratislav Živković, koji je javnosti poznat kao komandant Četničkog pokreta u Srbiji, uhapšen je po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Kruševcu zbog sumnje da je organizovao učešće srpskih državljana u ratu u inostranstvu.

Bratislav Živković, komandant Četničkog pokreta u Srbiji

Živkoviću je određeno zadržavanje do 48 časova i on će uz krivičnu prijavu biti priveden nadležnom tužilaštvu zbog osnovane sumnje da je počinio krivično delo organizovanje učestvovanja u ratu ili oružanom sukobu u stranoj državi, potvrđeno je agenciji Beta u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP).

Radio Slobodna Evropa (RSE) je ranije preneo da Generalno tužilaštvo Ukrajine vodi istragu protiv Živkovića i još petorice državljana Srbije zbog sumnje da su se u oblastima Donjeck i Luganjsk borili na strani proruskih separatista kao deo ekstremne desničarske organizacije „Unite Continentale“.

Braća po veri
„Braća po veri“video

Izmenama Krivičnog zakonika Srbije iz 2014. za učešće državljana Srbije na stranim ratištima zaprećena je kazna zatvora u trajanju od šest meseci do pet godina.

Ako pojedinac učestvuje u oružanom sukobu u inostranstvu u sastavu grupe, zaprećena je kazna zatvora od jedne do osam godina a za organizovanje učešća u ratu ili oružanom sukobu u stranoj državi zaprećena je kazna zatvora u trajanju od dve do deset godina.

Do sada je Viši sud u Beogradu doneo 28 osuđujućih presuda protiv državljana Srbije koji su učestvovali u ratu u Ukrajini, od kojih je 26 pravosnažnih na osnovu priznanja krivice i nagodbe s Tužilaštvom. Protiv četiri učesnika izrečene su zatvorske kazne, dok je ostalima izrečena uslovna kazna.

Odlaskom srpskih dobrovoljaca na ratišta u Ukrajini i Siriji Insajder se bavio u emisiji „Braća po veri“. Dok su jedni odlazili tajno u Siriju, oni koji su išli da ratuju u Ukrajinu na strani proruskih snaga time su se hvalili javno po medijima a njihove akcije prenošene su u Srbiji uz informacije o odlikovanjima koje su tamo dobili.

I jedni i drugi tvrdili su da u rat odlaze zbog potrebe da zaštite svoju braću po veri.

 Insajder: Braća po veri VIDEO

Izvor:Insajder  Foto:Printscreen

Ostavite komentar