VESTI VIDEO GLASNIK

Velika pobeda ekoloških aktivista: NEĆE BITI GRADNJE VISOKIH BRANA NA LIMU – Poražen energetski lobi!

Izgradnja hidroelektrana, Brodarevo 1 i Brodarevo2, na granici Republike Srbije i Republike Crne Gore  obustavljena je konačnom presudom Upravnog suda Srbije, nakon višegodišnje borbe aktivista i nevladinih organizacija iz  Brodareva, Srbije i regiona…
Na protestu u Kumanici podrška ekologa iz regiona

U junu 2017. godine stiglo je, udruženju Prijatelji Brodareva, rešenje Upravnog suda Republike Srbije kojim se poništava Re­še­nje o obi­mu i sa­dr­ža­ju Stu­di­je o pro­ce­ni utica­ja na ži­vot­nu sre­di­nu pro­jeka­ta Bro­da­re­vo 1 i 2. Prema rečima ekoloških aktivista, brane bi predstavljale opasnost po životnu sredinu, ekosistem i zdravlje građana Brodareva i okolnih mesta.

Spomenik prirode Sopotnica bi bila ugrožena gradnjom visokih brana na Limu
Presuda Upravnog suda kojom se obustavlja projekat je konačna, i na nju kompanija “REV” koja je, od 2008. godine,  pokušavala dobiti dozvolu za izgradnju brana, nema pravo žalbe.

Pravni zastupnik nevladinih organizacija iz Prijepolja i Brodareva, Sreten Đorđević kaže za Zelenu patrol,  da je ovakva odluka pokazala da nevladine organizacije imaju moć i kapacitet da utiču na postupke koji, od samog početka  obiluju nezakonitostima, poput projekata Brodarevo 1 i 2.

Sreten Đorđević, pravni zastupnik ekoloških aktivista i udruženja

– Ovo je jedan od pokazatelja da ekološki aktivisti, ujedinjeni na nacionalnom i međunarodnom nivou, “naoružani”  istrajnošću i odlučnošću, mogu uspeti u zaštiti i očuvanju životne sredine i prirodnih dobara. – kaže, advokat Sreten Đorđević.

Ovako izgledaju reke ispod brana
Podsećamo da aktivisti i nevladine organizcaije, borbu za očuvanje Lima i Polimlja vode godinama. Pored mnogih spornih dokumenata koji se tiču ovih projekata, najproblematičnija je bila upravo Studija o proceni uticaja na životnu sredinu. Ovaj dokument nije bio usklađen sa zakonima Republike Srbije, pozivao se na nepostojeća dokumenta, određena područja koja bi bila ugrožena nisu ni spomenuta u studiji, a sumnja se da nije ni bilo terenskih analiza, koja bi pokazale uticaj ovog projekta na životnu sredinu. U međuvremenu su, ekološki aktivisti, bili i pretučeni na Javnoj raspravi u Prijepolju.
Stanovnici ovih krajeva uglavnom se bave poljoprivredom – Amel Kurbegović, Arhus centar Jugozapadne Srbije

Okolina reke Lim, kod mesta Brodarevo, obiluje raznolikom florom i faunom. Vidre, određene rečne vrste ribe i druge životinjske vrste bile bi ugrožene izgradnjom brana. Akumulacijom ogromne količine vode u branama postojala bi veća opasnost za građane u ovom području od oboljenja respiratornog sistema, i drugih bolesti uzrokovanih povećanjem vlage i zadržavanjem štetnih materija u ovom delu reke. Takođe, povećala bi se opasnost od poplava, a sela u okolini brana bi ostale bez prilaznog puta, zbog čega bi stanovnici morali da napuste ovaj kraj tj. Imali bismo ekološke izbeglice. Zarad izgradnje ove brane, aktivno muslimansko groblje, moralo bi, u suprotnosti sa zakonom, biti premešteno, a mnogi značajni  kulturno-istorijski spomenici bili su pod pretnjom da budu potopljeni i uništeni.

Zelena patrola s Esadom Kurbegovićem, Prijatelji Brodareva

Nakon ove presude, građani Brodareva i okolnih mesta uz reku Lim, moći će da nastave svoj život u skladu sa prirodom, da se bave poljoprivredom  i da rade na poboljšanju turizma u Polimlju…

Autor teksta: Ena Entina GUCUNSKI, novinar saradnik
Vojvođanska zelena inicijativa

Preporučujemo da pogledate emisiju “Brodarevo-Hoće brane na sve strane”, iz dokumentarnog tv serijala “Zelena patrol na delu”:

Ostavite komentar