POLITIKA VIDEO GLASNIK

Velimir Ilić: Od septembra nova desnica, Bećković i sveštena lica savetnici

Velimir Ilić: Od septembra nova desnica, Bećković i sveštena lica savetnici

Predsednik Nove Srbije Velimir Ilić najavio je da će sredinom septembra javnosti biti predstavljena nova desnica na političkoj sceni Srbije, u kojoj će savetodavnu ulogu imati književnik Matija Bećković i crkveni velikodostojnici Amfilohije Radović i Atanasije Jeftić.

Ilić je za „Danas“ rekao da će Nova Srbija biti deo te organizacije koja će, kako je naveo, okupiti „veliki broj mladih i pametnih ljudi, desno orijentisanih stranaka i pojedinaca“.

„Desnica je uvek bila pokretačka snaga u Srbiji, nije to bila Demokratska stranka, jer ona na vrhuncu popularnosti nije mogla da osvoji više od 20 odsto glasova građana“, kazao je Ilić i dodao da bi mu „bila čast“ kada bi bivši predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica pristao da bude član savetodavnog tela nove desnice, prenosi N1.

Amifilohije

Sveštena lica novost na političkoj sceni Srbije! Jači od opozicije!

Amfilohije i Atanasije postali savetnici nove desničarske organizacije, koju predvodi Velimir Ilić. Pre njih u političke vode zagazili i Sava Janjić, Filaret, Artemije…

Vladika Amfilohije Radović i umirovljeni vladika Atanasije Jevtić ulaze u politiku, i to kao savetnici nove organizacije desnice na političkoj sceni, otkrio je predsednik Nove Srbije Velimir Ilić.

Oni, međutim, nisu prvi iz redova Srpske pravoslavne crkve koji ulaze u sferu politike, jer je ovih nedelja isto, prema tvrdnjama nekih političara, učinio i iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić, a javnost je odavno upoznata i s bliskim odnosom umirovljenog vladike Filareta i lidera SRS Vojislava Šešelja, koji ga je i odlikovao 2015. Artemije Radosavljević, raščinjeni episkop raško-prizrenski, čak je 2007. išao u Brisel i Vašington kako bi pregovarao o položaju južne srpske pokrajine.

Takvi izleti, ocenjuju verski analitičari, nisu zabranjeni. Sveštena lica, navode, imaju pravo da iznesu svoj politički stav, ali je situacija na političkoj sceni, gde praktično i nema jake strane suprotstavljene vladajućoj koaliciji, paradoksalno dovela do toga da je Crkva danas najveća opozicija.

Sveštena lica imaju pravo na svoje političko mišljenje

Željko Injac, verski analitičar, naglašava da ne postoji zabrana što se tiče političkog savetovanja, te da sveštena lica imaju pravo na svoje političko mišljenje.

– Sekularizam ne znači da Crkva nema pravo da iznese svoj stav. Sveštena lica o pitanju KiM ne mogu da zauzmu drugačiji stav od onog na saboru. Situacija je teška, sa jedne strane, državni vrh traži kompromisno rešenje koje će koliko-toliko biti u korist Srbije, dok sa druge strane, Crkva ne može da odustane od imovine koju je vekovima čuvala na KiM – kaže Injac.

Dodaje da je opozicija u Srbiji mlitava i, umesto da se bavi narodom na Kosovu, ona priča o fer izborima, te je zato Crkva nesvesno upala na taj teren.

– Crkva je nesvesno ispala opozicija, jer nema ko da pokrije taj deo brige o narodu na Kosovu – navodi Injac.

Verski analitičar Miroslav Keveždi
Moć i uticaj crkve 

Verski analitičar Miroslav Keveždi kaže da je SPC u ovom trenutku najveća opozicija u Srbiji:

– Crkva pripada civilnom društvu. Jedna od stvari koja oblikuje civilno društvo jeste to što se ljudi ne bore za moć, već za uticaj. Uvek Crkva želi da utiče, jer želi određene ishode. U Ustavu stoji da su Crkva i država odvojene, pitanje je da li je u ovom slučaju država moćnija ili slabija od SPC. Po mom mišljenju, u ovom trenutku najveća opozicija i jeste Crkva.

Velimir Ilić je otkrio da će u novoj organizaciji, koju pokreće u septembru, rukovodstvo biti potpuno novo, a da će pored njega i dvojice pomenutih vladika, jedan od savetnika biti i akademik Matija Bećković. Voleo bi, kaže Ilić, kad bi i Vojislav Koštunica prihvatio da bude deo tog savetodavnog tela. Ovo će, inače, biti još jedan opozicioni savez, što je mnoge iznenadilo, jer je Ilić prethodno najavljivao da će se priključiti Savezu za Srbiju, ali im je, po svemu sudeći, okrenuo leđa. obajvljeno je u tekstu na sajtu Kurira.

Izvor:Jutarnji GLASnik                                                        Foto:Printscreen

Ostavite komentar